БОГОУГОДНА БЕРАНСKА ЂУРЂЕВДАНСKА ЛИТИЈА

БОГОУГОДНА БЕРАНСKА ЂУРЂЕВДАНСKА ЛИТИЈА

Стигао је Ђурђевдан у прелијепу беранску долину, доносећи зеленило, питомину и радост! По староставном обичају,  прослављен је величанствено, онако како то и треба, уз велико присуство народа и уз мир Божији! А уочи овог омиљеног народног и хришћанског празника, који се, рецимо, у Србији налази у Националном регистру Нематеријалног културног наслеђа, у недјељу, петог маја, одржано је празнично бдење у манастиру Ђурђеви ступови.

А на Ђурђевдан одржана је, у пријеподневним сатима, Света архијерејска литургија, док је по њеном завршетку извршено освећење славског колача и уприличена  славска свечаност.

У седамнаест сати испред манастира Ђурђеви ступови започела је свечана Ђурђевданска литија, са свјештенством, на челу са епископом будимљанско-никшићким Јоаникијем Мићовићем и великим бројем окупљеног грађанства. Литија је прошла улицама Берана, а вратила се поред ријеке која настаје из чудотворног извора који извире испод манастира и чија је вода једна од најбољих на свијету. Окупљеном народу се затим обратио епископ Јоаникије изговарајући поздравну и празничну бесједу, а након тога је наступило народно весеље, уз пјесме и игре.

Стиче се утисак да су школе требале довести своје ученике и ученице  да учествују у литији, па макар само кроз главну улицу, поготово што је Ђурђевдан највише повезан са нашом народном традицијом и са нашим старим обичајима, који су, итекако, привлачни и занимљиви, управо за младеж.

                                                            Текст и фотографије: Милија Пајковић

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner