BOGOUGODNA BERANSKA ĐURĐEVDANSKA LITIJA

БОГОУГОДНА БЕРАНСKА ЂУРЂЕВДАНСKА ЛИТИЈА

Stigao je Đurđevdan u prelijepu beransku dolinu, donoseći zelenilo, pitominu i radost! Po starostavnom običaju,  proslavljen je veličanstveno, onako kako to i treba, uz veliko prisustvo naroda i uz mir Božiji! A uoči ovog omiljenog narodnog i hrišćanskog praznika, koji se, recimo, u Srbiji nalazi u Nacionalnom registru Nematerijalnog kulturnog nasleđa, u nedjelju, petog maja, održano je praznično bdenje u manastiru Đurđevi stupovi.

A na Đurđevdan održana je, u prijepodnevnim satima, Sveta arhijerejska liturgija, dok je po njenom završetku izvršeno osvećenje slavskog kolača i upriličena  slavska svečanost.

U sedamnaest sati ispred manastira Đurđevi stupovi započela je svečana Đurđevdanska litija, sa svještenstvom, na čelu sa episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem Mićovićem i velikim brojem okupljenog građanstva. Litija je prošla ulicama Berana, a vratila se pored rijeke koja nastaje iz čudotvornog izvora koji izvire ispod manastira i čija je voda jedna od najboljih na svijetu. Okupljenom narodu se zatim obratio episkop Joanikije izgovarajući pozdravnu i prazničnu besjedu, a nakon toga je nastupilo narodno veselje, uz pjesme i igre.

Stiče se utisak da su škole trebale dovesti svoje učenike i učenice  da učestvuju u litiji, pa makar samo kroz glavnu ulicu, pogotovo što je Đurđevdan najviše povezan sa našom narodnom tradicijom i sa našim starim običajima, koji su, itekako, privlačni i zanimljivi, upravo za mladež.

                                                            Tekst i fotografije: Milija Pajković

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner