Чист талас овог љета запљуснуо будванске плаже

Током три мјесеца реализације кампање „Ухвати чист талас“ на око 30 плажа и угоститељских објеката у Будви овог љета прикупљене су велике количине амбалажног отпада, који ће у потпуности бити рециклиран. У организованој акцији селективног прикупљања амбалажног отпада, прикупљено је 90 тона стаклене и једна тона пластичне амбалаже. Посебно је прикупљана и алуминијумска амбалажа, а посјетиоци плажа су одвојили укупно 12 хиљада лименки, што чини 250 килограма ове врсте отпада.

„У Будви смо ове године кроз кампању „Ухвати чист талас“ заокружили пут отпада – од његовог настанка па до рециклаже. Ово је пилот пројекат који смо припремали 12 мјесеци, али је труд заиста вриједио јер смо изузетно задовољни постигнутим резултатима и количинама амбалажног отпада које ће бити рециклиране, чиме смо дали конкретан допринос заштити животне средине. На овај начин смо очували и морски екосистем, јер је отпад завршио на за то предвиђена мјеста, умјесто на плажама или у мору, чиме смо и оправдали назив кампање. Жељела бих да захвалим партнерима акције који су посвећено радили како би овај пилот пројекат био успјешан, а посебну захвалност дугујемо и власницима 32 плажна бара који су препознали значај овакве иницијативе и дали свој немјерљив допринос“, казала је Андреа Радоњић, менаџер за јавне и регулаторне послове у компанији Coca-Cola HBC Црна Гора.

На 32 плажна бара и плаже активисти кампање едуковали су посјетиоце, мотивишући их да празну амбалажу одвоје у намјенске посуде – посебно стакло, пластика и лименке. Тако селектован отпад је даље слат на припрему за рециклажу, а потом и на саму рециклажу.

Партнери на пројекту су Министарство одрживог развоја и туризма, Агенција за заштиту природе и животне средине, компанија Coca-Cola HBC Црна Гора, Јавно предузеће за управљање морским добром Црне Горе, Општина Будва, предузеће „Комунално“ Будва, Регионална депонија „Можура“ Бар и Еколошки покрет „Озон“.

Они су изразили очекивање да ће овај пројекат следећих година бити проширен и на остале општине.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner