Црногорски планинари успјешни на Доломитима и Јулијским Алпима

У организацији Планинарског клуба „Високогорци Црне Горе“ и Комисије за планинарство, експедиције и алпинизам Планинарског савеза Црне Горе, претходних шест дана реализована је високогорска планинарска експедиција „Доломити-Јулијски Алпи 2019“. Деветочлана екипа је била састављена од планинара из више црногорских планинарских клубова а чинили су је: Јелена Чворовић, Предраг Перовић, Марија Зоговић, Саша Поповић, Виолета Марковић, Ћазим Фетаховић, Анђелија Ђукић, Дарко Ћеранић и водич Милан Радовић. Екипа се вратила у четвртак након успјешне шестодневне експедиције у италијанским Доломитима и словеначким Јулијским Алпима.

Црногорски планинари успјешни на Доломитима и Јулијским Алпима

Иако вријеме у самом почетку није било наклоњено нашим планинарима, циљ је остварен и извршени су успони на два врха, док је трећи, због изузетно лошег стања на стази окончан триста метара испод врха.

На највиши врх Доломита, у масиву Мармолада, Пунта Пениа, висок 3343 м успјели су да се, уз помоћ зимске техничке опреме попењу Јелена Чворовић, Предраг Перовић, Марија Зоговић, Виолета Марковић, Ћазим Фетаховић, Анђелија Ђукић, Дарко Ћеранић и водич Милан Радовић. Наши планинари су највиши врх Доломита испењали из другог покушаја с обзиром да су се у првом покушају морали вратити са само 100 метара испод врха због мећаве, грмљавине и изузетно лоших метео услова.

Други планирани врх у Доломитима Монте Циветта (3220 м) остао је, овог пута, недостижан због лошег стања на стази и великог ризика по чланове експедиције. Снијег који се отапа је у таквом стању да не пружа сигурно кретање у изузетно стрмим и опасним кулоарима. Такође, велики дио сигурносних сајли у стјеновитим вертикалама је прекривен снијегом па је водич одлучио да екипу врати триста метара испод врха.

28

Црногорски планинари су након Италије посјетили Јулијске Алпе у Словенији. Циљ је био Јаловец (2645 м) култна планина, симбол словеначког планинарства која се због тог статуса налази и у грбу словеначке планинарске асоцијације. Због стања на Алпима услед касног снијега, сезона пењања практично није ни почела и још увијек се само најспремнији усуђују да крену на озбиљније врхове. Иако наши планинари у долини Тамар, у истоименом планинарском дому нијесу могли да добију информације о стању на стази, то их није обесхрабрило у плану да изврше успон на врх који Словенци називају „краљем словенских гора“. Након савладавања изузетно захтјевних техничких детаља уз употребу зимске опреме и коришћење алпинистичких техника, од седмочлане екипе која је кренула на успон, након више од шест сати исцрпљујућег пењања, заставу Црне Горе на врху су развили Јелена Чворовић, Ћазим Фетаховић, Предраг Перовић и Милан Радовић. Успон са повратком на почетну тачку је трајао скоро 12 сати и сваки корак је захтијевао изузетну концентрацију и психофизичку спремност.

Поред стицања додатног искуства у високогорству и пењању фератама, црногорски планинари су били у прилици да се упознају и са дометима најразвијенијег планинског туризма у једној од највећих планинаских природних атракција на свијету, Доломитима, као и Јулијским Алпима у Словенији која је званично најчистија и најодрживија земља на свијету.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner