Данас се слави Свети Никола – Никољдан

Свети Никола, фреска из цркве Светих апостола, манастир Пећка патријаршија, Фото: Wikipedia

Никољдан („слава Свети Никола“) је празник Српске православне цркве који се слави 19. децембра по грегоријанском календару (тј. 6. децембра по јулијанском календару) и посвјећен је Светом Николи, епископу Мире Ликијске.

Празник Никољдан је у црквеном календару уписан црвеним словима као: Свети Николај, архиепископ мирликијски Чудотворац – Никољдан. Празник светог Николе је један од највећих храмовних и породичних празника у српском народу, а сам светац је заштитник морепловаца, трговаца, стрелаца, дјеце и студената.

Слава Свети Никола је по броју оних који је славе, без премца међу Србима, а храмовна је и манастирска слава Српске православне цркве. Како се казује у нашем народу, половина Срба слави Светог Николу, док друга половина иде у госте.

Светом Николи је посвећено више од 600 цркава под јурисдикцијом СПЦ. А како пада у време (тачно на половини) великог божићног поста, вјерници припремају искључиво рибу и другу посну храну.

Хришћани вјерују да је Свети Никола чудотворац и да се многа чуда дешавају крај његових моштију из којих непрестано избија свето миро, којим се лече болесници.

Данас, према народном вјеровању, никако не ваља радити било какве кућне послове.

За Никољдан се везује и обичај даривања дјеце на данашњи празник јер је Свети Никола и њихов заштитник. Зато, ако су вам малишани били добри, обрадујте их неком ситницом – њих ћете обрадовати, вама ће бити лепо, а и народ каже – ваља се.

Срећан празник!

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner