Danas se slavi Sveti Nikola – Nikoljdan

Sveti Nikola, freska iz crkve Svetih apostola, manastir Pećka patrijaršija, Foto: Wikipedia

Nikoljdan („slava Sveti Nikola“) je praznik Srpske pravoslavne crkve koji se slavi 19. decembra po gregorijanskom kalendaru (tj. 6. decembra po julijanskom kalendaru) i posvjećen je Svetom Nikoli, episkopu Mire Likijske.

Praznik Nikoljdan je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovima kao: Sveti Nikolaj, arhiepiskop mirlikijski Čudotvorac – Nikoljdan. Praznik svetog Nikole je jedan od najvećih hramovnih i porodičnih praznika u srpskom narodu, a sam svetac je zaštitnik moreplovaca, trgovaca, strelaca, djece i studenata.

Slava Sveti Nikola je po broju onih koji je slave, bez premca među Srbima, a hramovna je i manastirska slava Srpske pravoslavne crkve. Kako se kazuje u našem narodu, polovina Srba slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina ide u goste.

Svetom Nikoli je posvećeno više od 600 crkava pod jurisdikcijom SPC. A kako pada u vreme (tačno na polovini) velikog božićnog posta, vjernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Hrišćani vjeruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju kraj njegovih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se leče bolesnici.

Danas, prema narodnom vjerovanju, nikako ne valja raditi bilo kakve kućne poslove.

Za Nikoljdan se vezuje i običaj darivanja djece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Zato, ako su vam mališani bili dobri, obradujte ih nekom sitnicom – njih ćete obradovati, vama će biti lepo, a i narod kaže – valja se.

Srećan praznik!

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner