Десет година од успона на 8163 метра

Данас, 04. октобра 2018. године навршава се десет година од првог успјешног успона црногорских планинара на врх виши од 8000 метара. Учинили су то Милан Радовић и Драган Булатовић успоном на Манаслу 8163 м у Непалу, једним од четири врха са највећим процентом смртности у односу на број оних који су успјели да десегну врх.

У тренутку успона црногорског двојца, 23% од броја који су успјешно стигли на овај магични врх, је заувијек остало на његовим падинама. Манаслу је осми врх по висини на свијету а највећи изазов за пењаче су лавине и ледничке пукотине, као и велика висинска разлика између кампова и укупна висинска разлика за пењање од базног кампа до врха, виша него на Монт Евересту.

Овим успоном име Црне Горе се по први пут нашло у званичној евиденцији успјешних хималајских успона а коју води Влада Непала. Овај историјски успјех је отворио нову еру црногорског планинарења.

У протеклих 10 година црногорска застава се завиорила на многим свјетским врховима и направљен је прави бум у експедиционизму, високогорству и алпинизму. Двије године касније, црногорска застава се завиорила и на највишем врху планете, Монт Евересту.

Црна Гора још увијек чека прву жену изнад магичне висине од 8000м, али је близу тог остварења будући да је и у женској конкуренцији премашена висина од 7000 метара.

Након овог успона основан је и клуб Високогорци Црне Горе који је отворио нове димензије црногорског планинарења а тиме и спорта и авантуризма који је свјетски мегатренд.

Десет година касније, Црна Гора може да се подичи резултатима оствареним у планинарству које се свакодневно развија и постаје, полако, стил живљења као и у великим алпинистичким нацијама.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner