Deset godina od uspona na 8163 metra

Danas, 04. oktobra 2018. godine navršava se deset godina od prvog uspješnog uspona crnogorskih planinara na vrh viši od 8000 metara. Učinili su to Milan Radović i Dragan Bulatović usponom na Manaslu 8163 m u Nepalu, jednim od četiri vrha sa najvećim procentom smrtnosti u odnosu na broj onih koji su uspjeli da desegnu vrh.

U trenutku uspona crnogorskog dvojca, 23% od broja koji su uspješno stigli na ovaj magični vrh, je zauvijek ostalo na njegovim padinama. Manaslu je osmi vrh po visini na svijetu a najveći izazov za penjače su lavine i ledničke pukotine, kao i velika visinska razlika između kampova i ukupna visinska razlika za penjanje od baznog kampa do vrha, viša nego na Mont Everestu.

Ovim usponom ime Crne Gore se po prvi put našlo u zvaničnoj evidenciji uspješnih himalajskih uspona a koju vodi Vlada Nepala. Ovaj istorijski uspjeh je otvorio novu eru crnogorskog planinarenja.

U proteklih 10 godina crnogorska zastava se zaviorila na mnogim svjetskim vrhovima i napravljen je pravi bum u ekspedicionizmu, visokogorstvu i alpinizmu. Dvije godine kasnije, crnogorska zastava se zaviorila i na najvišem vrhu planete, Mont Everestu.

Crna Gora još uvijek čeka prvu ženu iznad magične visine od 8000m, ali je blizu tog ostvarenja budući da je i u ženskoj konkurenciji premašena visina od 7000 metara.

Nakon ovog uspona osnovan je i klub Visokogorci Crne Gore koji je otvorio nove dimenzije crnogorskog planinarenja a time i sporta i avanturizma koji je svjetski megatrend.

Deset godina kasnije, Crna Gora može da se podiči rezultatima ostvarenim u planinarstvu koje se svakodnevno razvija i postaje, polako, stil življenja kao i u velikim alpinističkim nacijama.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner