Dvorac Kralja Nikole u Baru

Dvorac Kralja Nikole u Baru je sagrađen na Topolici 1885. godine. Tačnije, prvi put pominje u „Glasu Crnogorca“ iz 1885. godine, pa se stoga ova godina smatra i godinom njegove izgradnje. Njegov projektant je bio dr Josip Slade, dvorski arhitekta, koji je autor više građevina nastalih za vrijeme Kralja Nikole.

Ovaj omiljeni ljetnjikovac crnogorskog vladara, sagrađen je na samoj morskoj obali, današnjem šetalištu Kralja Nikole, sa velikim parkom prepunim raznih mediteranskih biljaka i brojnim pratećim objektima, kao što su kapela, stražarnica, zimska bašta i balska dvorana.


Pred dvorcem je bio izgradjen i veliki drveni gat, koji je služio za pristajanje brodova i jahti, na kojemu je kralj Nikola dočekivao i ispraćao zna­čajne ličnosti, koje su ga posjećivale na Cetinju.

Foto: Dušan Radević

Zbog svojih istorijskih, kulturnih, ambijentalnih i iarhitektonskih svojstava i vrijednosti, Dvorski kompleks je proglašen za spomenik kulture i kategorisan kao nepokretno kulturno dobro II kategorije.

Ovaj dvorac je danas zvanični muzej grada Bara. Zavičajni muzej Bar je osnovan 1959. godine kao samostalna muzejska ustanova, a od 1976.godine je u sastavu Kulturnog centra Bar.

Muzej je atraktivan ne samo po svojim muzejskim eksponatima i postavkama već i zbog činjenice da se nalazi u dvorcu Kralja Nikole, čime njegovi posjetioci istovremeno posjećuju i muzej i jedan od najbolje očuvanih spomenika iz XIX vijeka na prostoru Bara.

U muzeju su izložbene postavke:

  • Kulturno-istorijski razvoj Bara od praistorije do XX vjeka
  • Maslinarstvo u Barskom kraju
  • Etnografsko nasljeđe Bara
  • Razvoj Bara nakon 1878. godine
  • Memorijal kralja Nikole
  • Kulturna baština Crne Gore

Cijena ulaznica za odrasle je 1 euro, a za djecu i grupne posjete 0,50 eura.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner