#IgrajSeDoma sa predškolcima (VIDEO)

U okviru kampanje Instituta za javno zdravlje #OstaniDoma, Ministarstvo prosvjete se pridružilo akciji #IgrajSeDoma, koju su pokrenuli UNICEF i Udruženje Roditelji, i pozvalo vaspitače iz predškolskih ustanova širom zemlje da im preko društvenih mreža šalju kratke video-snimke raznih igara s djecom predškolskog uzrasta ili ih objavljuju na svojim društvenim mrežama koristeći #IgrajSeDoma i tagujući UNICEF Crna Gora, Ministarstvo prosvjete i Udruženje Roditelji (Roditelji.Me).

Brojni vaspitači pridružili su se ovom izazovu i njihovi snimci raznih igara kod kuće s djecom uzrasta do 6 godina poslužiće kao inspiracija roditeljima da što kvalitetnije provedu vrijeme s djecom dok traju mjere društvene distance zbog koronavirusa. Dio video-snimaka #IgrajSeDoma koje su vaspitači poslali već je dostupno onlajn:

Pravljenje duvaljke za balone – Ivana Dabović-Banović, vrtić Naša radost, Herceg Novi

Kako napraviti igračku s djecom od stvari koje imate u kući?

Razvoj motorike – Ivana Dabović-Banović, vrtić Naša radost, Herceg Novi

Učenje boja sa djecom do 3 godine- Ivana Dabović-Banović, vrtić Naša radost, Herceg Novi

Igre bez granica kod kuće – Marijana Živković, vrtić Vukosava Ivanović Mašanović, Bar

“Predškolski uzrast ima ključnu karakteristiku – a to je da dijete najbolje uči i razvija se kroz igru. Roditelji su svakako prvi učitelji svoje đece. Ovu situaciju #OstaniDoma treba okrenuti u konstruktivnom smjeru – uticati na povezanost đece i roditelja i sveobuhvatno podsticati njihov razvoj kroz najprirodniji oblik učenja – igru”, ističe Tamara Milić, načelnica u Ministarstvu prosvjete.

Akcija #IgrajSeDoma trajaće dok traju mjere društvene distance i snimci raznih vrsta igara s djecom biće objavljivani na društvenim mrežama UNICEF-a Crne Gore, Udruženja Roditelji i Ministarstva prosvjete.

“Stoga pozivamo sve vaspitače i roditelje da nam preko društvenih mreža šalju snimke i pokažu kako da boravak kod kuće s djecom pretvorimo u učenje kroz igru i zabavu”, poručuje Milica Lekić, savjetnica za odnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete.

U teškim vremenima, djeci je potrebna ljubav i pažnja odraslih. Akcija #IgrajSeDoma je poziv svim roditeljima da djeci posvete dodatno vrijeme i pažnju i da im omoguće da se igraju i opuste.

“Iskoristite ovo dragocjeno vrijeme da budete s đecom – bavite se njima. Ovo ulaganje u njihov razvoj će se stostruko vratiti. Ona uče od vas. Igrajte se – kroz igru se najviše uči! Kod njih ćete svojim primjerom razviti lijepe vrijednosti i ljudske vrline!”, zaključuje Milić.

Djeca na stres mogu reagovati na različite načine, poput povećane razdražljivosti, povlačenja u sebe, ljutnje ili nervoze, mokrenja u krevetu, itd. Kroz otvoren razgovor i igru svaki roditelj može pomoći djetetu da se izbori sa stresom tokom epidemije koronavirusa.

Zato je naša poruka svim roditeljima i djeci: Igrajmo se doma!

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner