Ирена Маџгаљ освојила друго мјесто на најзначајнијој олимпијади у свијету из руског језика

Ирена Маџгаљ, ученица трећег разреда ЈУ Средње стручне школе у Бијелом Пољу, освојила је друго мјесто на најзначајнијој олимпијади у свијету из руског језика – XVI Међународној олимпијади из руског језика која је одржана у Москви, на Институту руског језика Александар Сергејевич Пушкин.

Олимпијада за најбоље познаваоце руског језика одржана је шеснаесту годину заредом и трајала је од 3. до 7. децембра, а такмичило се преко 1600 ученика из цијелог свијета. Ирена је увеома јакој конкурецији освојила друго мјесто, и на најбољи начин представила како свој град Бијело Поље, тако и Црну Гору.

„Након освојеног првог мјеста на XV Међународној олимпијади из руског језика на Институту Пушкина, морам признати да сам и ове године очекивала одличан резултат.“, каже Ирена и додаје да је прошле године добила главну награду – стипендију и тиме омогућила себи бесплатно школовање на овом престижном универзитету.

Трећег децембра на Државном Институту руског језика А.С. Пушкин одржана је свечана церемонија отварања олимпијаде. У 2018. години, на Олимпијади је учествовало више од 1.600 ученика из 44 земље. У финале олимпијаде прошло је 127 ученика из 34 земље. На отварању олимпијаде финалистима су се обратили Маргарита Русетскаја, ректор Института Пушкин, амбасадор Словачке Републике у Руској Федерацији Петер Припутен, амбасадор Пољске у Рукој Федерацији Мирослав Чехлик, Аташе за културу Амбасаде Азербејџанске Републике Нигар Акхундова, Трећи секретар Амбасаде Републике Бугарске у Руској Федерацији Мариана Конова и многи други.

Такмичење се састојало из више дјелова – писања есеја, граматичког теста, читања текстова и, на крају, усмени дијела, који је био подијељен на испит из географије, историје, културе Русије (страноведение) и испит из руског језика. Тамичари су имали задатак да одраде мини-пројекат прије доласка у Москву. Иренина тема мини пројекта била је „Руски језик у Русији и у свијету“.

„Ова олимпијада је свакако нешто што сам дуго чекала. Морам признати да је за мене била велика част учствовати и ове године. Дуго сам се спремала за олимпијаду.“, истиче Ирена и додаје да су осим испита, организатори Олимпијаде за финалисте спремили богат програм и разне екскурзије.

„Осим испита и самог такмичења, као финалисти такмичења имали смо могућност да обиђемо најљепше знаменитости Москве, као што су Црвени Трг, Улица Арбат, Московски државни универзитет Ломоносова, бизнис центар Moscow City, Храм Христа Спаситеља и још много тога. Посјетили смо изложбу „Француски живот руског романса“, посјетили смо и Московски омладински театар а на дивном Институту Пушкина наши драги професори и волонтери су свакодневно за нас органзовали занимљив програм и радионице.“

Она је истакла да је ово такмичење била одлична прилика да се упозна са осталом дјецом и са њиховим начином живота, са њиховим матерњим језицима, као и са културом народа из цијелог свијета.

„Имати пријатеље из цијелог свијета – то је заиста велико богатство. Дружила сам се са учесницима из Монголије, Таџикистана, Пољске, Азербејџана, Србије, Казахстана, Вијетнама, Македоније и многим другим. Заиста сам пресрећна што се са поједним такмичарима не срећем први пут на олимпијади и овом приликом их све пуно поздрављам“, каже Ирена и додаје да су се такмичари брзо спријатељили да су се трудили да поред испита проводе што више времена заједно.“

„Ми нисмо разумјели једни друге док смо причали на нашим матерњим језицима, али зато када смо сви почели да причамо на руском, тај проблем је ријешен. То је једно предивно искуство. Руски језик је спојио све те државе. Сигурна сам да ћемо се ми, такмичари ове олимпијаде, срести у будучности. Већ планирамо наше нове сусрете, а неки од нас ће заједно студирати у Русији“, казала је Ирена и признаје да је поред учења руског, енглеског, италијанског, шпанског и пољског добила жељу да учи неке нове језике.

„Спремање за ову олимпијаду ми није тешко пало, јер грабим сваки слободни тренутак да завирим у тај предивни свијет руске књижевности и руске културе, да прочитам нешто на руском, да научим неке стихове, прочитам неку књигу. То је најбољи начин да се упознам са руском културом и стекнем нова знања.“ – каже Ирена и додаје да су јој много помогли часови руског језика и њене професорице Ирине Лешутине у Међународној љетњој школи руског језика Института Пушкина, коју је завршила у августу 2018. године.

„Овом приликом бих такође жељела да поздравим и да се захвалим предивним волонтерима Института Пушкина, професорима и организаторима Олимпијаде, који су учинили да сваки наш проведени тренутак на Институту буде занимљив и незабораван.“, додаје Ирена.

„Учестовала сам на многим олимпијада, такмичењима и конкурсима и морам признати да сам поносна на себе. Свако ново такмичење са собом доноси нова искуства и пријатељства. Морам истаћи да ме свако такмичење и свака нова награда мотивише да још више радим на себи и да се трудим. Олимпијада Института Пушкина је заиста једна од најбољих на којој сам учестовала. Прошле године сам освојила прво мјесто, а надам се да ћу и следеће године учестовати.“, каже она и додаје да једва чека да поново посјети Институт Пушкина у Москви.

„Сматрам да је руски језик најљепши језик на свијету! Руски језик ме је одвео у потпуно другачији свијет, пун знања, дружења и радости. Настојаћу да и даље напорно и вриједно радим, како бих постигла још боље резултате у области руског језика. Наставићу да са великим задовољством учим руски језик, и једва чекам да опет посјетим најбоиљи и најпрестижнији Институт А.С. Пушкина у Москви“, каже Ирена и додаје да велику захвалност дугује својим родитељима, брату Новаку, ментору Расиму Касумовићу, разредној Снежани Обрадовић, директору и професорима Средње стручне школе у Бијелом Пољу, Амбасади Русије у Црној Гори, Россотрудничеству у Црној Гори који су до сада били њена велика подршка.

Њени родитељи и брат Новак приредили су Ирени предиван дочек на аеродрому у Тивту, док су ученици, професори и директор Средње стручне школе у Бијелом Пољу приредили Ирени предиван дочек у уторак у школи, када се Ирена вратила из Москве.

„Моја дивна разредна Снежана Обрадовић и моје драго одјељење III-1 приредили су ми дочек, заједно са осталим професорима школе. Сигурна сам да ћу то памтити до краја живота. Веома сам захвална мојим родитељима, брату, свим професорима и другариама на великој подршци и стварно сам срећна и поносна што сам ученица Средње стручне школе у Бијелом Пољу“, закључила је Ирена.

Ирена истиче да би свим младим особама препоручила да раде на себи и свом усавршавању, да своје драгоцјено вријеме проводе на квалитетан начин.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner