Irena Madžgalj osvojila drugo mjesto na najznačajnijoj olimpijadi u svijetu iz ruskog jezika

Irena Madžgalj, učenica trećeg razreda JU Srednje stručne škole u Bijelom Polju, osvojila je drugo mjesto na najznačajnijoj olimpijadi u svijetu iz ruskog jezika – XVI Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je održana u Moskvi, na Institutu ruskog jezika Aleksandar Sergejevič Puškin.

Olimpijada za najbolje poznavaoce ruskog jezika održana je šesnaestu godinu zaredom i trajala je od 3. do 7. decembra, a takmičilo se preko 1600 učenika iz cijelog svijeta. Irena je uveoma jakoj konkureciji osvojila drugo mjesto, i na najbolji način predstavila kako svoj grad Bijelo Polje, tako i Crnu Goru.

„Nakon osvojenog prvog mjesta na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika na Institutu Puškina, moram priznati da sam i ove godine očekivala odličan rezultat.“, kaže Irena i dodaje da je prošle godine dobila glavnu nagradu – stipendiju i time omogućila sebi besplatno školovanje na ovom prestižnom univerzitetu.

Trećeg decembra na Državnom Institutu ruskog jezika A.S. Puškin održana je svečana ceremonija otvaranja olimpijade. U 2018. godini, na Olimpijadi je učestvovalo više od 1.600 učenika iz 44 zemlje. U finale olimpijade prošlo je 127 učenika iz 34 zemlje. Na otvaranju olimpijade finalistima su se obratili Margarita Rusetskaja, rektor Instituta Puškin, ambasador Slovačke Republike u Ruskoj Federaciji Peter Priputen, ambasador Poljske u Rukoj Federaciji Miroslav Čehlik, Ataše za kulturu Ambasade Azerbejdžanske Republike Nigar Akhundova, Treći sekretar Ambasade Republike Bugarske u Ruskoj Federaciji Mariana Konova i mnogi drugi.

Takmičenje se sastojalo iz više djelova – pisanja eseja, gramatičkog testa, čitanja tekstova i, na kraju, usmeni dijela, koji je bio podijeljen na ispit iz geografije, istorije, kulture Rusije (stranovedenie) i ispit iz ruskog jezika. Tamičari su imali zadatak da odrade mini-projekat prije dolaska u Moskvu. Irenina tema mini projekta bila je „Ruski jezik u Rusiji i u svijetu“.

„Ova olimpijada je svakako nešto što sam dugo čekala. Moram priznati da je za mene bila velika čast učstvovati i ove godine. Dugo sam se spremala za olimpijadu.“, ističe Irena i dodaje da su osim ispita, organizatori Olimpijade za finaliste spremili bogat program i razne ekskurzije.

„Osim ispita i samog takmičenja, kao finalisti takmičenja imali smo mogućnost da obiđemo najljepše znamenitosti Moskve, kao što su Crveni Trg, Ulica Arbat, Moskovski državni univerzitet Lomonosova, biznis centar Moscow City, Hram Hrista Spasitelja i još mnogo toga. Posjetili smo izložbu „Francuski život ruskog romansa“, posjetili smo i Moskovski omladinski teatar a na divnom Institutu Puškina naši dragi profesori i volonteri su svakodnevno za nas organzovali zanimljiv program i radionice.“

Ona je istakla da je ovo takmičenje bila odlična prilika da se upozna sa ostalom djecom i sa njihovim načinom života, sa njihovim maternjim jezicima, kao i sa kulturom naroda iz cijelog svijeta.

„Imati prijatelje iz cijelog svijeta – to je zaista veliko bogatstvo. Družila sam se sa učesnicima iz Mongolije, Tadžikistana, Poljske, Azerbejdžana, Srbije, Kazahstana, Vijetnama, Makedonije i mnogim drugim. Zaista sam presrećna što se sa pojednim takmičarima ne srećem prvi put na olimpijadi i ovom prilikom ih sve puno pozdravljam“, kaže Irena i dodaje da su se takmičari brzo sprijateljili da su se trudili da pored ispita provode što više vremena zajedno.“

„Mi nismo razumjeli jedni druge dok smo pričali na našim maternjim jezicima, ali zato kada smo svi počeli da pričamo na ruskom, taj problem je riješen. To je jedno predivno iskustvo. Ruski jezik je spojio sve te države. Sigurna sam da ćemo se mi, takmičari ove olimpijade, sresti u budučnosti. Već planiramo naše nove susrete, a neki od nas će zajedno studirati u Rusiji“, kazala je Irena i priznaje da je pored učenja ruskog, engleskog, italijanskog, španskog i poljskog dobila želju da uči neke nove jezike.

„Spremanje za ovu olimpijadu mi nije teško palo, jer grabim svaki slobodni trenutak da zavirim u taj predivni svijet ruske književnosti i ruske kulture, da pročitam nešto na ruskom, da naučim neke stihove, pročitam neku knjigu. To je najbolji način da se upoznam sa ruskom kulturom i steknem nova znanja.“ – kaže Irena i dodaje da su joj mnogo pomogli časovi ruskog jezika i njene profesorice Irine Lešutine u Međunarodnoj ljetnjoj školi ruskog jezika Instituta Puškina, koju je završila u avgustu 2018. godine.

„Ovom prilikom bih takođe željela da pozdravim i da se zahvalim predivnim volonterima Instituta Puškina, profesorima i organizatorima Olimpijade, koji su učinili da svaki naš provedeni trenutak na Institutu bude zanimljiv i nezaboravan.“, dodaje Irena.

„Učestovala sam na mnogim olimpijada, takmičenjima i konkursima i moram priznati da sam ponosna na sebe. Svako novo takmičenje sa sobom donosi nova iskustva i prijateljstva. Moram istaći da me svako takmičenje i svaka nova nagrada motiviše da još više radim na sebi i da se trudim. Olimpijada Instituta Puškina je zaista jedna od najboljih na kojoj sam učestovala. Prošle godine sam osvojila prvo mjesto, a nadam se da ću i sledeće godine učestovati.“, kaže ona i dodaje da jedva čeka da ponovo posjeti Institut Puškina u Moskvi.

„Smatram da je ruski jezik najljepši jezik na svijetu! Ruski jezik me je odveo u potpuno drugačiji svijet, pun znanja, druženja i radosti. Nastojaću da i dalje naporno i vrijedno radim, kako bih postigla još bolje rezultate u oblasti ruskog jezika. Nastaviću da sa velikim zadovoljstvom učim ruski jezik, i jedva čekam da opet posjetim najboilji i najprestižniji Institut A.S. Puškina u Moskvi“, kaže Irena i dodaje da veliku zahvalnost duguje svojim roditeljima, bratu Novaku, mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović, direktoru i profesorima Srednje stručne škole u Bijelom Polju, Ambasadi Rusije u Crnoj Gori, Rossotrudničestvu u Crnoj Gori koji su do sada bili njena velika podrška.

Njeni roditelji i brat Novak priredili su Ireni predivan doček na aerodromu u Tivtu, dok su učenici, profesori i direktor Srednje stručne škole u Bijelom Polju priredili Ireni predivan doček u utorak u školi, kada se Irena vratila iz Moskve.

„Moja divna razredna Snežana Obradović i moje drago odjeljenje III-1 priredili su mi doček, zajedno sa ostalim profesorima škole. Sigurna sam da ću to pamtiti do kraja života. Veoma sam zahvalna mojim roditeljima, bratu, svim profesorima i drugariama na velikoj podršci i stvarno sam srećna i ponosna što sam učenica Srednje stručne škole u Bijelom Polju“, zaključila je Irena.

Irena ističe da bi svim mladim osobama preporučila da rade na sebi i svom usavršavanju, da svoje dragocjeno vrijeme provode na kvalitetan način.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner