Izgradnja Zetskog doma: “Tvoj ‘Zetski dom’ neka se uznosi, to nam srce u Gospoda prosi!“

Teško je pobrojati sve koji su, na bilo koji način, pomogli izgradnju Zetskog doma. Sigurno da nije bilo iole značajnije ličnosti u Crnoj Gori toga vremena, čije se ime, uz prilog, nije našlo na spiskovima koje je uredno vodio Odbor za skupljanje priloga, radeći na početku u sastavu: Marko Petrović, Jovan Popović-Lipovac, Mitar Bakić i Petar Vrbica, da bi, tokom druge polovine godine, u ovom odboru bili Mitar Plamenac, Jovo Ljepava i Vuko Vuletić. Imena donatora su redovno objavljivana u „Glasu Crnogorca“.

Po instrukcijama Glavnog odbora, za prikupljanje priloga formirani su i mjesni odbori u: Podgorici (trgovci — M. Čakić, M. Lukačević, A. Gvozdenović i Đ. Vučinić), Nikšiću (trgovci — J. Katurić, J. Golijanin, B. Šobajić, Salko Hadžić, Mijo Mekić i Janičić), Rijeci (s. Škrnjo Kusovac, A. Jovićević, F. D. Durašković, trgovci — P. Džanjević i S. Gvozdenović), Vir-Pazaru (proto Plamenac, pop Savo Klisić, pop Mićo Ulićević i trgovac S. Ljumović), Baru (Ali-beg, pop Savo Petranović, trgovci — Mato Đokić i G. L. Dabanovic), Ulcinju (Seli-Efendija, pop Jevto i Ibraim-beg), Kolašinu (duhovnik M. Dožić i trgovci — A. Marić i Radović), Andrijevici (pop A. Bojović, pop M. Miketić i trgovci — Marko Radonjić i Andro Pećanin), Šavniku (proto Cerović, pop Tomić i trgovci — Tripko Tomić i Trifun Todorov).
Pored gradova, manjih mjesta i sela tadašnje Crne Gore, prilozi za izgradnju Zetskog doma su stizali i iz Novog Sada, Starog Bečeja, Šida, Sentomaša, Bele Crkve, Sremskih Karlovaca, Zagreba, Krupe, Kovina, Skadra, Đakovice, Splita… Uz novčane priloge stizala su i brojna pisma podrške koja su bila puna pohvala, ushićenja kulturnim napretkom i rodoljubivim osjećanjima. Među prvima, stiglo je pismo podrške iz Danilovgrada. Ovo se pismo završava stihovima, očigledno napisanim baš za ovu priliku:
„ Veseli se Zeto zemljo ravna,
Dobila si Gospodara slavna!
Dugo vr’jeme u ropstvo si bila
Al’ slobodu dragu si dobila!
Tvoj „Zetski dom“ neka se uznosi
To nam srce u Gospoda prosi!“
  Pismo podrške, sa spiskom prilagača, stiglo je i iz Bara, a objavljeno je u štampi, uz komentar: „Kao što se vidi iz tog spiska, Barani su osvjetlali sebi obraz svojim požrtvovanjem, u kojem se podjednako odlikovao sav narod sve tri vjere“.107 Prema posljednjem broju „Glasa Crnogorca“ za 1884. godinu, na ime priloga za izgradnju Zetskog doma prikupljeno je 8212,08 fiorina. Prikupljanje priloga u Crnoj Gori ipak nije prošlo bez određenih problema Neki državni činovnici, uglavnom sa vangradskog područja, počeli su koristit autoritet svog službenog položaja da bi prikupili što više priloga od stanovništva.
Tako prikupljena sredstva Glavni odbor je vratio davaocima, dok je i štampi još jednom opširno naglašena apsolutna sloboda i dobrovoljnost pr davanju priloga za izgradnju Zetskog doma. Međutim, ipak možemo reći da ovakvi neželjeni događaji mogu ukazivati i na to sa koliko je entuzijazma prihvaćena i sprovedena akcija prikupljanja priloga u Crnoj Gori. U literaturi koja tretira pitanja vezana za Zetski dom, za prikupljanje priloga se konstatuje da je dobilo razmjere opštenarodnog pokreta.
Uz pokretanje aktivnosti na izgradnji Zetskog doma blagovremeno je obznanjeno da je Gospodar za pokrovitelja odredio „svog predragog sina Velikog vojvodu Zetskog Mirka“, u čiju čast i, kako se naglašava, „iz uvažavanja prema slavnoj prošlosti divne Zete“, Glavni odbor je odredio naziv za ovaj prosvjetno-kulturni dom. Povodom polaganja kamena temeljca Zetskom domu, na Cetinju je upriličena velika kulturna i državna svečanost o kojoj će aktuelna periodika izvijestiti na prvim stranicama i posvetiti joj, za ono vrijeme, neuobičajeno mnogo prostora.
Svečanost je bila brižljivo pripremana: priređen je program, utvrđen ceremonijal i određeni govornici, dok je na samom gradilištu, koje je bilo bogato okićeno zastavama i zelenilom, izrađena posebna „sjenica“ (trijem) za Knjaza i njegovu porodicu. O ovoj manifestaciji ce biti ispisane stranice pune uzvišenih osjećanja, svečarstva i patetike.
Kao ilustraciju pisanja o ovoj svečanosti navodimo početak uvodnika „Glasa Crnogorca“: „Cetinje, a s njim i cijela Crna Gora, slavilo je u prošli utornik, 1. Maja, rijetku svetkovinu, upravo prvu ovog roda od kako je Crne Gore. Položen je toga dana temeljni kamen u ‘Zetski dom'“. U uvodniku se nastavlja u istom tonu: „A ima se rašta i radovati tome narod crnogorski jer je to znameniti čin, koji po značaju svome otvara novu еru u istoriji Crne Gore, novi obrt u razvoju našega narodnog a i državnog života“.
M.M.
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner