КОЛУМНА: Повратак шмекера

 

ПИШЕ: Миланка Ћоровић

Фаца, даса, баја, фрајер, заводник, мушкарчина, кул лик, шармер… много је одредница које красе мушкарца за којег бије глас “на њега падају, а ма баш све жене“. Мени је ипак најмилија ШМЕКЕР. Звучи познато?

То су они ликови који као по неком неписаном правилу носе рејбанке, лаганим потезом пребаце сако преко рамена, док другом руком некој дами отварају врата на улазу зграде уз обавезни шерецки осмијех који каже да ужива у животу и да је задовољан самим собом.

Дубоко вјерујем да је шмекер ствар карактера, а не неког усиљеног модела понашања и театралног приступа визији мачо типа. У преводу – или јеси или нијеси шмекер.

У црногорској култури су, несумњиво, прецизно дефинисане мушке и женске улоге, а то је видљиво и на првом дејту.Све је савршено упаковано, као у излогу, ништа се не оставља машти и спонтаности, свако зна своју улогу.

Чини ми се да је ту мало простора за опуштено ћакулање и лежерно упознавање, а управо ту лежерност и такав приступ имају искључиво шмекери.То су они фрајери што имају своју екипу ортака, не троше вријеме на погрешне жене и дјелују недоступно.

Они са вама шетају до касно у ноћ и када захладни, преко рамена вам пребаце јакну. Прате вас кући умјесто да њих пијане “убаците“ у такси и ломите главу да ли ће сјутрадан бити добро.

Шмекер се појави у облаку парфема, обучен са стилом, увијек уздигнуте главе и усправног хода, намигне онако како то само шмекери знају. Са лакоћом започиње разговор на сваку тему. Обожаван од стране жена, сестара, колегиница, комшиница…

Својим гестом просто обара са ногу. Има тог мангупског у себи, али све у границама нормале. Шмекери су мјешавина доброг укуса, лежерности, галантности и здравог самопоуздања.То је мушкарац који тачно зна шта жели и зна како то да добије. Он је свјестан својих квалитета, није грубијан.

Нема ништа привлачније него када мушкарац уступи мјесто некој дами да сједне или јој подигне папире који су се “просули“ по асфалту. Љубазно се јави свима и нема потребу да се самопотврђује “Виђи ме, какав сам ја баја“.

То ти је даса – купи цвијеће, лијепо те изведе, срећан је да ти направи угођај. Када га упознајеш са френдицама, њему је стало да остави добар утисак јер те поштује. Потрудио се и сваку од њих шармирао због начина на који се опходи према теби.

Главно шмекерско правило гласи: Сваком проблему прићи са пуно духа, а са опасношћу, која се приближава, суочити се присебно, достојанствено и високо морално.

Шмекер је интересантан и информисан. Зато жене “луде“ за њим. Увијек има кеца у рукаву и непрестано изненађује својим бескрајно шарматним духом. Осваја стихијски. Полако одмотава своје заводничко клупко. Његова дјела су једнака његовим ријечима. Једноставно, шмекер даје обећања која намјерава да одржи.

Није му потребно да унизи друге да би себе уздигао, тај чин је испод његовог нивоа. Арогантном човјеку је потребна потврда других да вриједи, док шмекерска самопотврда долази изнутра.

Он неће подвити реп и побјећи када наиђе на неку препреку. Управо супротно, он се са проблемима одмах суочава, сасјече их у корјену, а све ће то урадити тако да изгледа да је рjешавање проблема лако савладиво.

Женским језиком, такав мушкарац има “оно нешто“. Ријеч је о специфичној енергији коју он носи са собом и која се, као афродизијак, шири на све који се затекну у његовој близини. Жене не лажу када кажу да их је освојио својим хумором.

Када “развалимо вилицу“ пред неким, то значи да пред њим имамо велику слободу. Жене воле духовите мушкарце, јер смислена шала открива њихов интелект и луцидност, а то је главно оружје шмекера.

Неке ствари ми и даље фале у момe граду. Типа пицерија “Ћошак“ која је била на мјесту садашње Зираат банке, “Кино Култура“, видотеке у којима си добијао  новчану казну уколико вратиш непремотан филм, касете из којих се извуче трака па моташ хемијском она два кружића да je вратиш у нормалу, чекање позива на фиксни телефон и договор који си преко жице морао да испоштујеш јер ко зна кад ћеш се вратити дома да би поново телефонираo.

Е па тако недостаје и да се гласно изговори: Е, то је шмекер! Не кажем да их нема, далеко од тога да су изгинули у минулим временима, али као да су се под утицајем нових стандарда повукли у илегалу. Сада тај назив више нагиње некој легенди, а данас њихову титулу красе неке друге особине.

Шмекери, вратите се на сцену – The dance floor is still yours!

Чланци/колумне – Миланка Ћоровић http://crna.gora.me/author/mila/

 

 

Advertisements