KOMSKI BICIKLISTIČKI KRUG MILIJE PAJKOVIĆA

Prije nekoliko dana svestrani uspješni sportista, trener i sportski radnik Beranac Milija Pajković ostvario je još jedan u nizu svojih brojnih podviga. Da podsjetimo, Pajković je ostvarivao podvige i postavljao rekorde u atletici, biciklizmu, planinarstvu, plivanju i triatlonu. U ovom slučaju riječ je o planinskom biciklizmu u kojem je Pajković jedan od pionira u nekadašnjoj Jugoslaviji, prvi u Crnoj Gori, a pored toga je bio i prvi i poslednji selektor muške i ženske reprezentacije Jugoslavije u svim uzrastnim kategorijama, zatim član Upravnog odbora Biciklističkog saveza Jugoslavije, član Stručnog savjeta BSJ, član Tehničko-takmičarske komisije balkanske federacije, portparol BSJ, uspješan organizator prvog prvenstva Jugoslavije na prostoru Crne Gore u planinskom biciklizmu ( kros-kantri i downhill, Jelovica, Berane, Jezerine, Kolašin) i prvog prvenstva Balkana u downhillu,  ( spust Jezerine, Kolašin). 

Stazu oko sva tri najviša komska vrha ( Vasojevićkog, Ljevorečkog i Kučkog) u dužini od oko 20 kilometara Pajković je obišao prvi biciklom prije mnogo godina, a to je i sada ponovio. Vožnju je započeo iz Lušca, odnosno Berana ( 703 mnv), preko prevoja Trešnjevik  (1570 mnv), do podnožja Komova, do Štavne ( 1787 mnv), a zatim od katuna Vulića kroz bukovu šumu Mačak, preko katuna Varda ( 1667 mnv), kroz borovu šumu Borovi pod, preko katuna Popovića ( 1820 mnv), uz Suvovrh ( 2111 mnv), spust ka Rogamu ( 2026 mnv), ka Crnim izvorima ( 1870 mnv), preko Ljubana ( 1812 mnv), do Ljubaštice ( 1569 mnv),  Štavne, uz odmor u katunu Kobilji Do, a onda je  i uslijedila vožnja natrag do Berana i Lušca.  

– Odlučio sam, čim sam sačekao pogodne vremenske uslove, da ponovim krug biciklom oko Komova – kaže Pajković –  i da i ovu vožnju, uz pješačenje i guranje bicikla onamo gdje je bilo nemoguće voziti, posvetim borbi protiv dopinga, ali i raznih prevaranata u sportu, koji su se, naročito, poslije 2006. godine pojavili sa sviju strana; naravno, ona je posvećena i onim svim istinskim zaljubljenicima u sport, uopšte, onim uspješnim, ali i onim koji to rade samo iz ljubavi, ali i onima koji, na žalost, nijesu više sa nama. Inače, imao sam sreću da ne bude kvara na biciklu, s obzirom na brojne izazove na stazi. A kad uđete u šumu Mačak, na Štavnoj i krenete tu je sve sasvim jasno – ako izdržite i napravite krug, onda se možete samo pojaviti s druge strane vijenaca Komova, na onom istom mjestu  odakle ste i započeli pustolovinu. Ljepote tokom cijele staze su nestvarne,  a ispod Rogama, u jednoj udolini, nalazi se izvor vode, studenac, poznat kao Crni izvori, koji je, najvjerovatnije, nahladniji u svijetu – njegova temperatura u vrijeme najvećih vrućina ne prelazi dva stepena.

Pajković je prvi u Crnoj Gori, a i šire, započeo penjanje biciklom na planinske vrhove i spust sa njih. Prvi je biciklom obišao krug oko Durmitora i Pive, koji su tada mještani nazvali po njemu, a i ovo je ,,Komski krug Milije Pajkovića“. A ono što je posebno zanimljivo i, zašto da ne, i nevjerovatno, to je zbir njegovih godina, pa se može reći da je po tome jedinstven u svijetu ili među onim jedinstvenim.

S. R.

Fotografije: Milija Pajković

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner