ЛИЈЕПЕ, ПАМЕТНЕ, УСПЈЕШНЕ: Портал Црна Гора представља њих осам

Одважне, енергичне, вриједне, упорне. Лијепе, паметне, успјешне. Једном ријечју праве Црногорке. Портал Црна Гора представља њих осам.

Ивана ВОЈИНОВИЋ

Помоћница министра одрживог развоја и туризма, генерална директорица Директората за животну средину у Министарству одрживог развоја и туризма Ивана Војиновић рођена је у Подгорици. Дипломирала је на Економском факултету Универзитета Црне Горе, као један од најбољих студената.Она је докторант на факултету за међународну економију, финансије и бизнис (Универзитет Доња Горица). Ивана је осам година била виша економска аналитичарка на Институту за стратешке студије и пројекције.Такође, и сарадница на Универзитету Доња Горица. Године 2009, Скупштина Црне Горе изабрала ју је за чланицу Комисије за спрјечавање сукоба интереса.Влада Црне Горе је Ивану 2013.године именовала за шефицу Радне групе за припрему и вођење преговора између Црне Горе и Европске уније за Поглавље 27-животна средина и климатске промјене. Такође,била је чланица одобора директора АД Јадранско бродоградилиште Бијела.Радила је на више од 50 пројеката у области економског истраживања и пројектовања и ауторка је више од 20 стручних радова који су објављени у домаћим и међународним зборницима и часописима.Чланица је већег броја радних тијела и комисија Владе Црне Горе везано за позицију коју покрива. Од 2018.године, предсједница је Савјета ,,Греен Монтенегро Интернатионал Филм Фест-а“.Ивана од своје 15-те године редовно тренира,и, како каже, не дозвољава да јој тренинзи постану луксуз и да изгуби битку са недостатком времена.

ПОРТАЛ ЦГ: Како Ви видите успјешну жену?

ИВАНА: Иако се данас, када смо на прекретници између традиционалног и модерног начина живота, под успјешном женом подразумијева она која је професионално успјешна и економски независна, поврх свега тога сматрам да је успјешна она жена која је пронашла унутрашњу испуњеност и менталну снагу да буде задовољна оним што јој је живот донио.

Миланка ЋОРОВИЋ

Новинарка, колумнисткиња, портпаролка удружења предузетница Црне Горе и уредница портала Предузетница.ме Миланка Ћоровић, рођена је у Подгорици. Миланка је по образовању социолошкиња (Филозофски факултет, Никшић) што јој је у великој мјери помогло да стечено знање примијени у новинарству када свој радни вијек започиње у дневном листу „Побједа“. Њен први радни задатак је био праћење дешавања у области хроника Подгорице. Потом су услиједиле друге области – црна хроника, политика, друштво, туризам, викенд издање… Миланка истиче да „ко једном загризе новинарско слово, тешко да ће га се икада одрећи“ што је и потврдила када 2017. године накратко напушта новинарске воде и започиње рад као консултанткиња за националну комуникацију на програму УН за животну средину у сарадњи са Министарством одрживог развоја и туризма. Љубав према новинарству је поново враћа у журналистичке воде јер добија понуду да буде уредница културне рубрике портала „Црна Гора“, сарадница портала „Арт мозаик“ и колумнисткиња часописа „Женски глас“. Тада започиње и рад с новинарским формама – интервјуи и колумне. Миланка наглашава да су књиге, такође њена велика љубав која ју је у многоме одредила. Како истиче, гура је интелектуална амбиција и радује се изазовима који јој предстоје. Поред писања, спорт је више од деценију била њена страст. Тренирала је разне спортове, почев од пливања, одбојке па све до борилачких вјештина.

ПОРТАЛ ЦГ: Како Ви видите успјешну жену?

МИЛАНКА: Успјешна жена је она која са страшћу и с љубављу вриједно, посвећено и континуирано ради како би постигла себи задате циљеве. Жена с самопоуздањем, која прихвата и поштује различитости, слободноумна, добронамјерна… Она која је пронашла унутрашни склад, мир, духовност у животу и њиме је задовољна ма како га други процјењивали. Изнад свега, она која је срећна!

Андреа ДЕМИРОВИЋ

Андреа је рођена у Подгорици. Дипломирала је основне, а затим и специјалистичке студије на Музичкој академији на Цетињу на одсјеку музичка педагогија, то јест хармонија са хармонском анализом. Ради као професорка у нижој музичкој школи у Бару.Своју каријеру започиње 2002. године на фестивалу ,,Сунчане скале”. Први студијски албум објављује 2006. године. Три године касније, Црну Гору представља на Еуросонгу у Москви са пјесмом „Јуст гет оут оф мy лифе“ прослављеног њемачког композитора Ралпха Сиегела. Пјесма је постала хит међу фановима Еуросонга, а Андреа је често била гошћа на концертима широм Европе у организацији ОГАЕ (Португал, Шведска, Шпанија, Србија).Након Еуросонга, објављује два сингла у сарадњи са композитором Владимиром Граићем -„Одлазим“ и „Посвета“.Године 2017., објављује сингл „Памти“ (музика и аранжман Немања Недељковић Немус, текст Андреа Демировић) који је резултат сарадње са Зораном Марковићем Зоњом, који се потписује као извршни музички продуцент, сценариста, режисер и продуцент спота. Том пјесмом, Андреа прави музички заокрет у својој каријери, окренувши се новом музичком правцу – електро попу. „Памти“ се нашла на јединој релевантној регионалној топ листи „Домаћица“ Мтв Адриа, и задржала се на истој седам недеља.На овогодишњој ,,Монтевизији” представила је свој нови сингл ,,Ја сам ти сан“.Већ трећу годину на наступима успјешно сарађује са роцк бендом ,,Академиа“. Андреа је мама петогодишњег дјечака Виктора.

ПОРТАЛ ЦГ: Како Ви видите успјешну жену?

АНДРЕА: Успјех је не упасти у кризу идентитета, што се женама често дешава када се остваре у улози мајке. Своју страст према музици поставила сам високо на листи приоритета. Моја срећа ме чини бољом мамом свом сину. Успјешна жена је она жена која је задовољна својим животом, ма како га други са стране процјењивали.

Аета САЛХ

Самостална савјетница за социјална и дјечија питања у Главном граду, Аета Салх, рођена је у Загребу, а одрасла је у Подгорици. Дуги низ година бави се хуманитарним радом, а уз њу иде синоним да је ,,неко ко помаже свима“. Иако је плаве крви, каже да је најбитније да је из скромне и честите породице.Плијени позитивном енергијом и здравим животним ставом, а важи за неког кога не можете да не волите. На промоцији њене књиге ,,Процес социјализације родне равноправности“, сала библиотеке ,,Радосав Љумовић“ била је препуна, а ипак за себе каже да је обична цура из народа. Дипломирала је и специјализирала на Филозофском факултету у Никшићу и ФКМ у Београду (социјални рад).Магистрирала је на УДГ и тиме постаје прва магистарка родних студија у Црној Гори. Ауторка је многих научних и стручних радова објављеним и у међународним часописима. Учествовала је на многим међународним конференцијама. Аета је добитница регионалног признања ,,Дама регион 2018“.

ПОРТАЛ ЦГ: Како Ви видите успјешну жену?

АЕТА: Успјех је релативна ствар и тешко га је дефинисати.Успјешна жена је она која која је остварена, како приватно, тако и пословно, рећу ћу: Да, ја сам успјешна жена! Онда када будем супруга, мајка, и истовремено препозната у својој професији.

Ана ВУКОВИЋ

Портпаролка Управе Царина, уредница емисија ,,Црна Гора на женски начин“ и ,,Војска Црне Горе “ Ана Вуковић,рођена је у Никшићу, а Никшићанке су, како истиче, храбре Црногорке.Она је по образовању политиколошкиња, специјалисткиња за међународну и националну безбједност.

Ана подсјећа да један велики роман почиње реченицом: ,,Зовите ме Исмаел“, па у складу с тим и сама започиње своје представљање: ,,Зовите ме Ана, Ана Вуковић“.Како каже, њено име увијек ће откривати најпознатија Ана на свијету, Ана Карењина. ,,Све су жене она. Или су то биле, или ће то бити. А Ана Карењина је борба, љубав, слобода. И није предаја. Неке жене су морале умријети да би будуће живјеле у пуноћи својих могућности“.Сматра да је предузетништво економска будућност Црне Горе. Она истиче да ,,треба да обрађујемо свој врт“, да би Црна Гора постала велики врт изврсности, радиности, развоја. Њена породица, више од десет година, се бави уређењем ентеријера, а то је управо њен хоби. Као предузетница, добила је награду ,,Дама године регион 2018. године “.

ПОРТАЛ ЦГ: Како Ви видите успјешну жену?

АНА: Успјети значи бити сабран, живјети у складу са својим идејама и идеалима, вољети и бити вољен, имати своју породицу на окупу, бити испуњен својим радом, који ће кад-тад бити уважен. Ниједан труд није био узалудан. Ниједна жртва бесмислена.Само су месије мијењале друге. Човјек је позван да мијења и унапређује себе. Када бисмо своје образовање одјенули у рухо одговорности и спремности за рад, били бисмо људи од стила и повјерења. И успјели бисмо!

Нина ВУКЧЕВИЋ

Портпаролка Националне туристичке организације Црне Горе Нина Вукчевић је рођена Подгоричанка. Одрастање у центру Подгорице и космополитизам тог града су у значајној мјери опредијелили њен приступ животу. Факултет за туризам и хотелијерство је завршила у Котору као најбољи студент у својој генерацији. Ова два  јединствена града у којима се преплићу многе културе оставили су снажан лични и професионални печат на њу. При крају студија боравила је у Москви на Руском државном трговинско – економском универзитету гдје је са највишим оцјенама завршила једну студијску годину. Још у току студија је стекла неопходна знања и искуства у реномираним хотелима и другим туристичким институцијама. Недавно је публиковала рад ,,Цултурал тоурисм оф Монтенгро који је објављен на међународном научном скупу: КНОWЕДЛЕГЕ БАСЕД СУСТАИНАБЛЕ ДЕВЕЛОПМЕНТ-ЕРАЗ 2019, који је одржан у Будимпешти. Нина је одборница у Скупштини општине Подгорица гдје је, кроз своје дјеловање, орјентисана на разне теме од значаја за Главни град и бољи живот његових грађана. Омиљени Нинин хоби је читање белетристике, углавном филозофске и психолошке литературе која открива најдубље слојеве људске природе. Омиљени писци су јој: Достојевски, Андрић и Меша Селимовић. У последње вријеме веома је заинтересована за, и много чита, источњачку филозофију.

ПОРТАЛ ЦГ: Како Ви видите успјешну жену?

НИНА: Успјешна жена је предмет интересовања многих те не постоји прецизна дефиниција већ је то  субјективна категорија. Свако има своју перцепцију успјешности.Важно је опредијелити се за оно у чему смо најбољи. Важно је бити упоран и вриједан како би реализовали своје циљеве. Вјера у себе и оптимизам су основ сваког успјеха.

Мања ПАВИЋЕВИЋ

Балерина Мања Павићевић рођена је у Подгорици гдје је завршила основну и средњу балетску школу у Умјетничкој школи за музику и балет ,,Васа Павић“. Четврти разред средње школе је учила у Америци, а током боравка је имала разне балетске наступе. Студентица је Института за умјетничку игру у Београду (одсјек савремени балет) који завршава ове године,а планира да настави мастер студије.Такође, студира и на факултету за туризам и хотелијерство у Котору. Добитница је награде ,,Данце Стар Аwард“ ,Мицхиген, САД, 2011. године. Као чланица балетске трупе ,,Аллегро“, редовно наступа на концертима и перформансима. Мања помаже педагошки и кореографски рад трупе, а ради и као кореографкиња са младим балеринама у Црној Гори.

ПОРТАЛ ЦГ: Како Ви видите успјешну жену?

МАЊА: Успјешна је она жена која је савремена, слободноумна, самостална, самоувјерена, води живот какав жели. Она која постиже своје циљеве и на том путу ка успјеху,  бива срећна.

Бојана МАРАШ

ПР менаџерка М:тел дигиталне фабрике Бојана Мараш рођена је у Подгорици. Бојана истиче да је, од када зна за себе, жељела буде новинарка. Свој први новинарски корак прави у дневном листу ,,Дан“ и ,,кује“ занат. Тада добија потврду да бити новинака значи посебан позив јер су новине,, прозор у свијет“. Њени почеци  су везани за рубрику ,,Подгоричка хроника “ гдје је, како наглашава. упознала сваки кутак главног града. Након двије године  прелази у рубрику ,,Економија“. Како истиче, у тим дневним новинама је прошла велику животну школу која ју је ,,у најпозитивнијем смислу потпуно промијенила и обликовала“.Ипак, 2017. године, Бојана прелази на нови посао, а како истиче, ниједног тренутка није зажалила због те одлуке, јер обожава посао којим се бави.Она констатује да је дигитална фабрика нешто с чим се Црна Гора први пут сријеће, ,,а представља центар за развој технолошког предузентиштва,бесплатан цоwоркинг простор, мјесто за развој апликација…”. А све то, представља велике изазове пред њом, којима се посебно радује.

ПОРТАЛ ЦГ: Како Ви видите успјешну жену?

БОЈАНА: Успјешна жена је за мене она која је срећна, а то шта се под њом подразумијева, ствар је личног избора. Не вјерујем у то да је неко рођен под срећном звијездом, већ да свако креира своју срећу. Срећа је захвалност за све што имамо у животу. Срећа је љубав.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner