LIJEPE, PAMETNE, USPJEŠNE: Portal Crna Gora predstavlja njih osam

Odvažne, energične, vrijedne, uporne. Lijepe, pametne, uspješne. Jednom riječju prave Crnogorke. Portal Crna Gora predstavlja njih osam.

Ivana VOJINOVIĆ

Pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović rođena je u Podgorici. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, kao jedan od najboljih studenata.Ona je doktorant na fakultetu za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis (Univerzitet Donja Gorica). Ivana je osam godina bila viša ekonomska analitičarka na Institutu za strateške studije i projekcije.Takođe, i saradnica na Univerzitetu Donja Gorica. Godine 2009, Skupština Crne Gore izabrala ju je za članicu Komisije za sprječavanje sukoba interesa.Vlada Crne Gore je Ivanu 2013.godine imenovala za šeficu Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora između Crne Gore i Evropske unije za Poglavlje 27-životna sredina i klimatske promjene. Takođe,bila je članica odobora direktora AD Jadransko brodogradilište Bijela.Radila je na više od 50 projekata u oblasti ekonomskog istraživanja i projektovanja i autorka je više od 20 stručnih radova koji su objavljeni u domaćim i međunarodnim zbornicima i časopisima.Članica je većeg broja radnih tijela i komisija Vlade Crne Gore vezano za poziciju koju pokriva. Od 2018.godine, predsjednica je Savjeta ,,Green Montenegro International Film Fest-a“.Ivana od svoje 15-te godine redovno trenira,i, kako kaže, ne dozvoljava da joj treninzi postanu luksuz i da izgubi bitku sa nedostatkom vremena.

PORTAL CG: Kako Vi vidite uspješnu ženu?

IVANA: Iako se danas, kada smo na prekretnici između tradicionalnog i modernog načina života, pod uspješnom ženom podrazumijeva ona koja je profesionalno uspješna i ekonomski nezavisna, povrh svega toga smatram da je uspješna ona žena koja je pronašla unutrašnju ispunjenost i mentalnu snagu da bude zadovoljna onim što joj je život donio.

Milanka ĆOROVIĆ

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me Milanka Ćorović, rođena je u Podgorici. Milanka je po obrazovanju sociološkinja (Filozofski fakultet, Nikšić) što joj je u velikoj mjeri pomoglo da stečeno znanje primijeni u novinarstvu kada svoj radni vijek započinje u dnevnom listu „Pobjeda“. Njen prvi radni zadatak je bio praćenje dešavanja u oblasti hronika Podgorice. Potom su uslijedile druge oblasti – crna hronika, politika, društvo, turizam, vikend izdanje… Milanka ističe da „ko jednom zagrize novinarsko slovo, teško da će ga se ikada odreći“ što je i potvrdila kada 2017. godine nakratko napušta novinarske vode i započinje rad kao konsultantkinja za nacionalnu komunikaciju na programu UN za životnu sredinu u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma. Ljubav prema novinarstvu je ponovo vraća u žurnalističke vode jer dobija ponudu da bude urednica kulturne rubrike portala „Crna Gora“, saradnica portala „Art mozaik“ i kolumnistkinja časopisa „Ženski glas“. Tada započinje i rad s novinarskim formama – intervjui i kolumne. Milanka naglašava da su knjige, takođe njena velika ljubav koja ju je u mnogome odredila. Kako ističe, gura je intelektualna ambicija i raduje se izazovima koji joj predstoje. Pored pisanja, sport je više od deceniju bila njena strast. Trenirala je razne sportove, počev od plivanja, odbojke pa sve do borilačkih vještina.

PORTAL CG: Kako Vi vidite uspješnu ženu?

MILANKA: Uspješna žena je ona koja sa strašću i s ljubavlju vrijedno, posvećeno i kontinuirano radi kako bi postigla sebi zadate ciljeve. Žena s samopouzdanjem, koja prihvata i poštuje različitosti, slobodnoumna, dobronamjerna… Ona koja je pronašla unutrašni sklad, mir, duhovnost u životu i njime je zadovoljna ma kako ga drugi procjenjivali. Iznad svega, ona koja je srećna!

Andrea DEMIROVIĆ

Andrea je rođena u Podgorici. Diplomirala je osnovne, a zatim i specijalističke studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju na odsjeku muzička pedagogija, to jest harmonija sa harmonskom analizom. Radi kao profesorka u nižoj muzičkoj školi u Baru.Svoju karijeru započinje 2002. godine na festivalu ,,Sunčane skale”. Prvi studijski album objavljuje 2006. godine. Tri godine kasnije, Crnu Goru predstavlja na Eurosongu u Moskvi sa pjesmom „Just get out of my life“ proslavljenog njemačkog kompozitora Ralpha Siegela. Pjesma je postala hit među fanovima Eurosonga, a Andrea je često bila gošća na koncertima širom Evrope u organizaciji OGAE (Portugal, Švedska, Španija, Srbija).Nakon Eurosonga, objavljuje dva singla u saradnji sa kompozitorom Vladimirom Graićem -„Odlazim“ i „Posveta“.Godine 2017., objavljuje singl „Pamti“ (muzika i aranžman Nemanja Nedeljković Nemus, tekst Andrea Demirović) koji je rezultat saradnje sa Zoranom Markovićem Zonjom, koji se potpisuje kao izvršni muzički producent, scenarista, režiser i producent spota. Tom pjesmom, Andrea pravi muzički zaokret u svojoj karijeri, okrenuvši se novom muzičkom pravcu – elektro popu. „Pamti“ se našla na jedinoj relevantnoj regionalnoj top listi „Domaćica“ Mtv Adria, i zadržala se na istoj sedam nedelja.Na ovogodišnjoj ,,Monteviziji” predstavila je svoj novi singl ,,Ja sam ti san“.Već treću godinu na nastupima uspješno sarađuje sa rock bendom ,,Akademia“. Andrea je mama petogodišnjeg dječaka Viktora.

PORTAL CG: Kako Vi vidite uspješnu ženu?

ANDREA: Uspjeh je ne upasti u krizu identiteta, što se ženama često dešava kada se ostvare u ulozi majke. Svoju strast prema muzici postavila sam visoko na listi prioriteta. Moja sreća me čini boljom mamom svom sinu. Uspješna žena je ona žena koja je zadovoljna svojim životom, ma kako ga drugi sa strane procjenjivali.

Aeta SALH

Samostalna savjetnica za socijalna i dječija pitanja u Glavnom gradu, Aeta Salh, rođena je u Zagrebu, a odrasla je u Podgorici. Dugi niz godina bavi se humanitarnim radom, a uz nju ide sinonim da je ,,neko ko pomaže svima“. Iako je plave krvi, kaže da je najbitnije da je iz skromne i čestite porodice.Plijeni pozitivnom energijom i zdravim životnim stavom, a važi za nekog koga ne možete da ne volite. Na promociji njene knjige ,,Proces socijalizacije rodne ravnopravnosti“, sala biblioteke ,,Radosav Ljumović“ bila je prepuna, a ipak za sebe kaže da je obična cura iz naroda. Diplomirala je i specijalizirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i FKM u Beogradu (socijalni rad).Magistrirala je na UDG i time postaje prva magistarka rodnih studija u Crnoj Gori. Autorka je mnogih naučnih i stručnih radova objavljenim i u međunarodnim časopisima. Učestvovala je na mnogim međunarodnim konferencijama. Aeta je dobitnica regionalnog priznanja ,,Dama region 2018“.

PORTAL CG: Kako Vi vidite uspješnu ženu?

AETA: Uspjeh je relativna stvar i teško ga je definisati.Uspješna žena je ona koja koja je ostvarena, kako privatno, tako i poslovno, reću ću: Da, ja sam uspješna žena! Onda kada budem supruga, majka, i istovremeno prepoznata u svojoj profesiji.

Ana VUKOVIĆ

Portparolka Uprave Carina, urednica emisija ,,Crna Gora na ženski način“ i ,,Vojska Crne Gore “ Ana Vuković,rođena je u Nikšiću, a Nikšićanke su, kako ističe, hrabre Crnogorke.Ona je po obrazovanju politikološkinja, specijalistkinja za međunarodnu i nacionalnu bezbjednost.

Ana podsjeća da jedan veliki roman počinje rečenicom: ,,Zovite me Ismael“, pa u skladu s tim i sama započinje svoje predstavljanje: ,,Zovite me Ana, Ana Vuković“.Kako kaže, njeno ime uvijek će otkrivati najpoznatija Ana na svijetu, Ana Karenjina. ,,Sve su žene ona. Ili su to bile, ili će to biti. A Ana Karenjina je borba, ljubav, sloboda. I nije predaja. Neke žene su morale umrijeti da bi buduće živjele u punoći svojih mogućnosti“.Smatra da je preduzetništvo ekonomska budućnost Crne Gore. Ona ističe da ,,treba da obrađujemo svoj vrt“, da bi Crna Gora postala veliki vrt izvrsnosti, radinosti, razvoja. Njena porodica, više od deset godina, se bavi uređenjem enterijera, a to je upravo njen hobi. Kao preduzetnica, dobila je nagradu ,,Dama godine region 2018. godine “.

PORTAL CG: Kako Vi vidite uspješnu ženu?

ANA: Uspjeti znači biti sabran, živjeti u skladu sa svojim idejama i idealima, voljeti i biti voljen, imati svoju porodicu na okupu, biti ispunjen svojim radom, koji će kad-tad biti uvažen. Nijedan trud nije bio uzaludan. Nijedna žrtva besmislena.Samo su mesije mijenjale druge. Čovjek je pozvan da mijenja i unapređuje sebe. Kada bismo svoje obrazovanje odjenuli u ruho odgovornosti i spremnosti za rad, bili bismo ljudi od stila i povjerenja. I uspjeli bismo!

Nina VUKČEVIĆ

Portparolka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Nina Vukčević je rođena Podgoričanka. Odrastanje u centru Podgorice i kosmopolitizam tog grada su u značajnoj mjeri opredijelili njen pristup životu. Fakultet za turizam i hotelijerstvo je završila u Kotoru kao najbolji student u svojoj generaciji. Ova dva  jedinstvena grada u kojima se prepliću mnoge kulture ostavili su snažan lični i profesionalni pečat na nju. Pri kraju studija boravila je u Moskvi na Ruskom državnom trgovinsko – ekonomskom univerzitetu gdje je sa najvišim ocjenama završila jednu studijsku godinu. Još u toku studija je stekla neophodna znanja i iskustva u renomiranim hotelima i drugim turističkim institucijama. Nedavno je publikovala rad ,,Cultural tourism of Montengro koji je objavljen na međunarodnom naučnom skupu: KNOWEDLEGE BASED SUSTAINABLE DEVELOPMENT-ERAZ 2019, koji je održan u Budimpešti. Nina je odbornica u Skupštini opštine Podgorica gdje je, kroz svoje djelovanje, orjentisana na razne teme od značaja za Glavni grad i bolji život njegovih građana. Omiljeni Ninin hobi je čitanje beletristike, uglavnom filozofske i psihološke literature koja otkriva najdublje slojeve ljudske prirode. Omiljeni pisci su joj: Dostojevski, Andrić i Meša Selimović. U poslednje vrijeme veoma je zainteresovana za, i mnogo čita, istočnjačku filozofiju.

PORTAL CG: Kako Vi vidite uspješnu ženu?

NINA: Uspješna žena je predmet interesovanja mnogih te ne postoji precizna definicija već je to  subjektivna kategorija. Svako ima svoju percepciju uspješnosti.Važno je opredijeliti se za ono u čemu smo najbolji. Važno je biti uporan i vrijedan kako bi realizovali svoje ciljeve. Vjera u sebe i optimizam su osnov svakog uspjeha.

Manja PAVIĆEVIĆ

Balerina Manja Pavićević rođena je u Podgorici gdje je završila osnovnu i srednju baletsku školu u Umjetničkoj školi za muziku i balet ,,Vasa Pavić“. Četvrti razred srednje škole je učila u Americi, a tokom boravka je imala razne baletske nastupe. Studentica je Instituta za umjetničku igru u Beogradu (odsjek savremeni balet) koji završava ove godine,a planira da nastavi master studije.Takođe, studira i na fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru. Dobitnica je nagrade ,,Dance Star Award“ ,Michigen, SAD, 2011. godine. Kao članica baletske trupe ,,Allegro“, redovno nastupa na koncertima i performansima. Manja pomaže pedagoški i koreografski rad trupe, a radi i kao koreografkinja sa mladim balerinama u Crnoj Gori.

PORTAL CG: Kako Vi vidite uspješnu ženu?

MANJA: Uspješna je ona žena koja je savremena, slobodnoumna, samostalna, samouvjerena, vodi život kakav želi. Ona koja postiže svoje ciljeve i na tom putu ka uspjehu,  biva srećna.

Bojana MARAŠ

PR menadžerka M:tel digitalne fabrike Bojana Maraš rođena je u Podgorici. Bojana ističe da je, od kada zna za sebe, željela bude novinarka. Svoj prvi novinarski korak pravi u dnevnom listu ,,Dan“ i ,,kuje“ zanat. Tada dobija potvrdu da biti novinaka znači poseban poziv jer su novine,, prozor u svijet“. Njeni počeci  su vezani za rubriku ,,Podgorička hronika “ gdje je, kako naglašava. upoznala svaki kutak glavnog grada. Nakon dvije godine  prelazi u rubriku ,,Ekonomija“. Kako ističe, u tim dnevnim novinama je prošla veliku životnu školu koja ju je ,,u najpozitivnijem smislu potpuno promijenila i oblikovala“.Ipak, 2017. godine, Bojana prelazi na novi posao, a kako ističe, nijednog trenutka nije zažalila zbog te odluke, jer obožava posao kojim se bavi.Ona konstatuje da je digitalna fabrika nešto s čim se Crna Gora prvi put srijeće, ,,a predstavlja centar za razvoj tehnološkog preduzentištva,besplatan coworking prostor, mjesto za razvoj aplikacija…”. A sve to, predstavlja velike izazove pred njom, kojima se posebno raduje.

PORTAL CG: Kako Vi vidite uspješnu ženu?

BOJANA: Uspješna žena je za mene ona koja je srećna, a to šta se pod njom podrazumijeva, stvar je ličnog izbora. Ne vjerujem u to da je neko rođen pod srećnom zvijezdom, već da svako kreira svoju sreću. Sreća je zahvalnost za sve što imamo u životu. Sreća je ljubav.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner