KOLUMNA: Majkl bi rekao “Just beat it!“

 

PIŠE: Milanka ĆOROVIĆ

Majkl Džekson, Okland 1996. godina. Koliko sam samo puta odgledala taj koncert, ne smijem da priznam glasno jer ću, sigurna sam, zvučati fanatično. Uvijek iznova sa istim žarom.

Čak sam sebi obećala da ću da naučim koreografiju iz spota “Smooth criminal“ i to sve sa čuvenim šeširom i njegovim moonwalk-om. Ih, a kad ja nešto zacrtam, što bi rekli moji dragi Podgoričani, to ti je završeno!

Uglavnom, suvišno je konstatovati da je to sjajan nastup, svojstven kralju pop muzike. Dizalica ga nosi do najviše tačke koncertne sale, a kada je dosegne počinje da vrišti, izbaca energiju, oslobađa je. Nakon “velikog praska“ mašina ga lagano spušta na binu i počinje:

They told him, “Don’t you ever come around here.

Don’t wanna see your face. You better disappear“.

The fire’s in their eyes and their words are really clear

So beat it, just beat it!

Prije neki dan sastanemo se prijateljica i ja na naš kultni čaj u “Sejdefi“ i protresamo sva neđeljna dešavanja. Dođemo nekako i do tog nastupa Majkl Džeksona. Kroz analizu njegovog djela zaključimo koliko je važan duhovni detoks, ta Majklova dizalica. Da se pošteno isfiltriramo, vrisnemo gromoglasno, onako životinjski, da se vratimo sebi. Kako to neobično zvuči, da se “vratimo sebi“, a cijelo vrijeme smo u svojem tijelu.

Konstatujemo kako se svakodnevno izlažemo kojekavim uticajima. Susrećemo se s raznim ljudima i situacijama gdje često radimo kompromise i nerijetko ne djelujemo u skladu s onim što istinski jesmo pa se gubimo. Kada stalno usmjeravamo fokus na stvari koje su izvan nas mi dođemo u stanje da smo izvan sebe, a znamo koliko je važno živjeti svoju istinsku prirodu.

Uče nas da ne sudimo o knjizi prema koricama, a ja baš po njima instiktivno znam kako će mi koja “leć“. Kada, u tom istraživanju, ovlaž pretrčim stranicama pa ih pomirišem, nakon kratkog vijećanja ustanovim da mi nijesu sve tako opojne. Neke me refleksivno odbiju pa ih ko oparena vratim na stalak. Džabe sve te divne kritike koje se nižu jedna za drugom, nećemo se i to ti je.

I zaista, nikad do sada, nijesam pogriješila u toj procjeni. Ništa drugačije ne funkcionišem sa ljudima. Iako je dobro ne donositi previše zaključaka o nekome samo na temelju fizičkog izgleda, psiholozi su ustanovili da je naše lice prozor u najdublje tajne. Namirišem ljudsku prirodu čak i kada sve upućuje na drugačiji zaključak. Kao i sa knjigama, nakon kratkog vijećanja ustanovim da mi nijesu svi tako “opojni“.

Razmišljam kako često ulazimo u odnose nesvjesni svojih stvarnih potreba, iz nekog “moranja“, “imamo propisani rok“, jer je “vrijeme“, iz straha da ćemo ostati sami i mnogih drugih sličnih razloga. I mnoge stvari, kažu, dobro je uraditi u datom momentu, ali ja sam više za ono u pravom, ali isključivo po našem pogledu na satnicu i mjesto.

S druge strane, ako imaš strah da budeš sam sa sobom, kako li je onda jezivo tako prestravljen biti sa nekim drugim? Ipak, na kraju je najvažnije da se osjećamo udobno u svojoj koži i svom tijelu ma šta se oko nas dešavalo odnosno bez obzira na spoljne okolnosti. Kao takvi apsolutno nećemo imati problema sa drugima .Tada možemo konstatovati da smo istinski zadovoljni.

Međutim, neki od nas ostaju u tim istim odnosima jer ne vide izlaz, jer je “kasno“ za nešto drugo, jer su navikli – potpuno se adaptirali, finansijski su vezani ili iz straha “Što će biti sa mnom ako krenem dalje?“

Sigurna sam da smo svi makar jednom za nekog konstatovali kako zrači odnosno mrači. Dovoljno da ga/je vidiš pa da ti odredi tvoj energetski dan.I koja je to cijena te skamenjene face, tog mraka na licu? Da li je zaista vrijedno platiti toliki danak sreće samo zato što za istu treba izaći iz zone komfora i zasući rukave da dođeš do nje?

Do mira se ne dolazi bez nemira. Niti do svjetla bez prolaska kroz mrak. Kakvu god odluku da donesemo ona će se sigurno manifestvovati na našem licu i pečatiraće našu sreću do kraja života. Zaista jeste najteže pobijediti sebe. Majkl bi rekao “So beat it, just beat it!“

Advertisements