Mene su tukli bambusovim prutom, šta ja znam o seksualnom obrazovanju

Što mislim o uvođenju seksualnog vaspitanja u osnovnim školama, bijah upitana prije par dana. Kasnije sam negdje isto to pitanje pronašla u nekoj anketi na društvenim mrežama. Uglavnom veći broj ispitanika vječne naše je glasao sa DA.

Što ja mislim, upitah pitanjem?

Da, ti! Uvrijedi mi se sagovornica, dugih noktiju savršeno isfenirane kose i vještačkih trepavica.

Kiša pada danima, počeh razgovor. Obzirom da je pala, još ne znam kako se usudila u sred decembra, svaki dan do četvrtog sprata iznosim dva bidona kupovne vode. Kablovska mi koči na svaki udar vjetra, a internet nisam imala više od deset dana. Čini li se tebi ili kad god imamo nekakav konkretan problem, pojavi se nekakva akenta da nam skrene misli? Kablovski operater mi kaže da je on samo operater i da ne trebam biti neljubazna, a serviser kaže da je on samo serviser i da nije do njega.

Što mislim o seksualnom vaspitanju u školama? -Nastavih poluzainteresovano. Može, rekoh, slobodno. Može taman i praksa da se uvede, to bi vjerujem bilo pametnije.

Zbunjeni pogled moje sagovornice lijepio mi se za zenice. Nikako da ustanovi jesam li ozbiljna ili ironična. Moj smireni izraz lica nije joj pomagao.

Ja mislim, započe ona, uvlačeći pozamašni dim neke tanke cigarete, da bi u školama trebali uvesti takvo nešto. Djeca danas treba da se edukuju vezano za takve i slične teme. Treba neko da im objasni i približi im termine i pojmove koji ih zanimaju. Činjenica je da ih zanimaju.

Slažem se, klimnuh glavom. Neko bi trebao da ih edukuje o kulturnom vaspitanju. Recimo, da bi bilo sjajno ako bi govorili „dobar dan“ ili „hvala“.

Pročitah takođe, da je prije par dana majka jedne Željene nađena pod šankom elitnog podgoričkog lokala. Toliko je bila pjana da nije bila sigurna je li pošla ili tek stigla. Vjerovatno po njoj obrazovanje u školama mora imati prioritet nad vaspitanjem u kući.

Zato i šaljemo djecu u škole zar ne?

Ko je uostalom kriv, ako ne naučimo našu mladunčad da se izbore u ovom bijesnom svijetu? Ko je kriv, što mi svakodnevno na instagramu stižu zahtjevi od djece koja su mlađa od mog lap-topa? Učiteljica! Konstatovah pobjedonosno.

Prisjetih se moje stare učiteljice Branke, koja je nosila ogromne naočare i bambusov prut. Branka je bila stroga, nadmena žena. Imala je skoro dvjesta kila i rijetko je ustajala sa svoje stolice. Govorila je tiho, nekad sam i sopstveni dah zaustavljala da je bolje čujem. Bojala sam se od nje, međutim divljenje i ljubav koju sam osjećala drže me do danas. Jednom mi je dala čistu jedinicu jer nisam stavila tačku na kraj diktata.

Isto je tako došla kod mene kući, kad sam bolovala boginje. Vodila nas je u Bijelu među onom ostavljenom djecom da bi smo vidjeli što sve imamo u životu. Mjesecima sam posle toga pisala pisma zamišljenoj drugarici i govorila joj da ću joj jednog dana pomoći.

Zamisli, prođe mi kroz glavu, da me je Branka učila seksualnom vaspitanju? Branki sam zahvalna što me učila ljubavi i poštovanju. Što me je naučila nekim starim vrijednostima koje više nisu moderne. Pred Brankom nisam smjela da se prekrstim, a kamoli da imam simpatiju.

Za sve ostalo imala sam majku i oca.

Što znam ja, rekoh joj na kraju. Mene su tukli bambusovim prutom kad napravim štetu, kako ja da budem normalna? Kako ja da znam je li ispravno uvesti seksualno vaspitanje i trbušne plesove.

Odakle ja da znam što treba a što ne, samom činjenicom da sam u osmom razredu čitala „Orlovi rano lete“ od ludog Ćopića.

Ja sam na polumaturi išla u pozajmnjenoj haljini a „makeup“ mi je radila majka. Do sportskog centra išla sam gradskim prevozom i tamo stigla skoro sat vremena ranije, jer su autobusi kretali par puta dnevno. Vjerovali ili ne, to se tad tako radilo i nije bila sramota.

Ne mogu da te pratim, nastavi sagovornica, pričaš gluposti. Vremena se mijenjaju. Danas i onda nikako nije isto.

Nije, nije rekoh.

Danas smo moderni robovi svega. Nekad smo bili slobodni. Danas smatramo da su svi ostali dužni da nam vaspitavaju djecu, nekad su to obavljali roditelji.

Ako ova kiša ne prestane, moguće da isplovimo na proljeće. Šalim se ja, rekoh, nemam ti ja pojma.

Jovana Šekularac

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner