Milanka ĆOROVIĆ: Pisana riječ je moj adrenalin

Današnja sagovornica portala Crna Gora je kroz novinarstvo napredovala postepeno. Njen prvi radni zadatak je bio praćenje dešavanja u oblasti hronike Podgorice. Potom je uslijedio i rad u drugim oblastima, kao što su – crna hronika, politika, društvo, vikend izdanje, turizam… Nakratko napušta novinarske vode i počinje rad kao konsultantkinja za nacionalnu komunikaciju na programu UN za životnu sredinu, a u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma. Ljubav prema novinarstvu je ponovo vraća u te vode i započinje rad u novinarskim formama – intervjui i kolumne.

Naša sagovornica je novinarka, kolumnistkinja, portparolka Udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, Milanka Ćorović.

Šta Vas je privuklo novinarstvu i odredilo kao novinarku?

Mnogo je stvari koje volim u novinarstvu. Ono me je naučilo da s malo riječi kažem mnogo, da budem ubojita, munjevito vratim riječ za riječ, da nije sramota pitati… U štampanim medijima i na portalu osjećam da sam svoja na svome i dokle god bude tako ostaću u njima.

Pisanje je nešto što oduvijek osjećam, njegujem, volim i poštujem. Knjiga je u mojoj porodici tretirana kao najveće bogatstvo koje imamo u kući. Odrasla sam u ambijentu koji njeguje slobodni duh, potencira ljepotu različitosti, stvaralaštvo, rad… Volim da konstatujem da sam spoj dvije krajnosti. Od majke, koja je bila profesorica književnosti, naslijedila sam ljubav prema pisanoj riječi, a od oca, vojnog lica u penziji, vojnički pristup životu – zaista sam disciplinovana, ne odustajem od sebi zadatih ciljeva, maksimalno sam posvećena bilo da su u pitanju međuljudski odnosi ili posao.

S vremenom ste napredovali, počeli ste uređivati i portale (kulturna rubika, potom portal o ženskom preduzetništvu). Kakvo je iskustvo. Koja novinarska forma vam je najprivlačnija?

Uredništvo s sobom nosi odgovornost. Neko sam ko ne može bez izazova, a sebi sam najveći. To je i negdje logično, sasvim prirodna stvar – stremiti boljitku i prevazilaženju trenutnog sebe. Težim da pomjeram granice, često izlazim iz zone komfora pa moje odluke, ponekad, drugima djeluju kao čista ludost. Onda vole da me savjetuju šta treba da uradim s svojim životom, iako savjete ne tražim (smijeh). Volim da se upustim u nove profesionalne angažmane onog momenta kada vidim da mogu da im adekvatno odgovorim.

Intervju je meni, lično najjača forma u novinarstvu, ne kažem da je i najteža. Meni je to zadovoljstvo. Volim razgovore tog sadržaja. Kada se intervju objavi, čitam ga kao da ga nijesam ja pisala. Od novinara/ke zavisi u kojem će se pravcu kretati razgovor, a važno je znati usmjeriti sagovornika/cu u željenom pravcu.

Radite kao portparolka Udruženja preduzetnica Crne Gore, urednica se portala preduzetnica.me, novinarka ste, kolumnistkinja, pišete prozu … S obzirom na toliko velik raspon interesa, uspjevate li sve teme pokriti onoliko koliko želite. Šta najviše od svega toga volite da radite?

Pisanje je moj adrenalin. Otvorim prazan list i samo krenem. Slovo na slovo, riječ na riječ… I taj osjećaj dok ,“kujem“ rečenicu ne mogu da uporedim ni sa jednom izgovorenom. Volim da joj se vratim i čitam iznova. Inspiriše me na dalje djelovanje.

Ne bih mogla da izdvojim šta najviše volim od poslova kojima se bavim jer ih zaista i ne doživljavam poslom, u egzistencijalnom smislu. Jednostavno, pisana riječ je nešto što živim u svim oblicima koje ste naveli. Možda je najbliži odgovor na to pitanje da je jedna forma pisana riječi mamila da zakoračim u drugu. Tako se iz novinarstva javila želja za portparolstvom i uredništvom, potom za kolumnama onda i prozom…

Vi volite fino živjeti. Tiho, mirno, u blagostanju… Jednom ste izjavili da se vodite mišlju: „Ko ima mir u sebi ima (sve)mir“. Za kraj, iz sadašnje perspektive, šta biste poručili mlađoj sebi?

Ne bih savjetovala čak ni samu sebe (smijeh). Sve te lijepe i manje lijepe stvari je trebalo proći. Zahvalna sam na promjenama koje su došle s godinama, i svakim danom sve više uživam u njima. Vjerujem da je moj stil života spoj modernog i tradicionalnog. Niti težim da previše skrećem pažnju na sebe, niti se skrivam. Moja životna filozofija je da živim u lijepom skladu sa sobom, tome sam oduvijek stremila, balansu duha i tijela.

Naučila sam da najskuplje što mogu nekom da poklonim je vrijeme i da tu vrijednost ne rasipam uzalud. Drugim ljudima ne postavljam intimna pitanja, nije pristojno, a i ne zanima me. Imam krug dragih ljudi, utabani ritam života…

Mirna sam iako sam dupla Škorpija. Svoju škorpijsku energiju i strast u potpuno sam usmjerila na produktivne stvari pa vrijedno i disciplinovano radim na realizaciji ličnih projekata, usavršavanju u poslu, lijepa druženja… Jednostavno, ne umijem da živim, a da ne budem slobodna u svemu što radim. Sloboda je suština mog bića, naravno ne u površnom smislu već da kreiram život po vlastitoj mjeri. To sa sobom nosi i spontanost, a one su najljepše, zar ne?

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner