Mlada crnogorska umjetnica Milica Jankovic nagradjena u Italiji

Mlada crnogorska umjetnica Milica Jankovic nagradjena u Italiji
Notti bianche/ Prisustvo u bijeloj, Milica Janković

LXIX Rassegna Internazionale d`Arte / Premio „G.B.Salvi“ koja za ovogodišnju temu nosi naslov „Paesaggi multipli“ zvanično je otvorena 14. Septembra i ostaće otvorena za publiku do 3. Novembra.2019 godine.

Na ovoj umjetničkoj manifestaciji predstavila se i mlada umjetnica iz Crne Gore Milica Janković sa serijom radova pod nazivom METAmondi, za koje joj je, odlukom žirija, dodijeljeno priznanje za značaj izraženog koncepta (Segnalazione per il significato del concetto espresso).

Kao obrazloženje za dodijeljenu nagradu, žiri navodi da „cjelokupna postavka predstavlja značajne aspekte svakodnevnog života sa snažnom intimnom i poetskom karakteristikom.“

Cilj postavke je da elaborira refleksiju o tragovima pamćenja – ličnom i kolektivnim – materijalozovanim kroz seriju metafizičkih mikrosvijeta, u kojima se “prostor rekonstruiše” i stavlja u službi malih, dragocenih kartonskih kutija. Ovi prolazi su kondenzacija sjećanja a time i simboli i simptomi perverzne igre koju vrijeme igra s ljudskim umom, deformišući memoriju u splet slika, gdje više nije moguće razlikovati stvarno od nestvarnog, prošlost od sadašnjost i budućnost, ističe Perugini. Odlukom žirija posebno je izdvojen rad pod nazivom Notti bianche/ Prisustvo u bijeloj, kombinovana tehnika 30x20x25 cm.

Mlada umjetnica se trenutno nalazi na rezidencijalnom boravku u Kini tako da svečanom otvaranju i dodjeli nagrade nije mogla prisustvovati.

„Zadovoljna sam načinom organizacije i cjelokupnom postavkom izložbe. Priznanje ove vrste smatram velikim postrekom za svoje dalje stvaralaštvo, tim prije što se radi o ozbiljnoj manifestaciji, koja ima tradiciju dugu već 69 godina i na kojoj su do sada učestvovala mnoga značajna imena poput De Kirika, Dalija,De Fontane i mnogih drugih. “ – izjavili je Milica Janković povodom ove nagrade.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner