NESALOMIVI DUH NARODA BERANSKE DOLINE

Nedavno izglasavanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u skupštinskoj sali podiglo je Crnu Goru na noge.  Većinski narod Crne Gore, koji poznaje i priznaje samo jednu crkvu, Srpsku pravoslavnu, odnosno Crnogorsku-primorsku mitropoliju, ovog puta nije izabrao trgove i ulice za ispoljavanje svojeg negodovanja, nego litije i okupljanja oko hramova i to ne samo u jednom gradu, nego u cijeloj Crnoj Gori. 

Tako je pored mnogih crnogorskih gradova i Berane brzo postalo prepoznatljivo po tim litijskim okupljanjima. A sve je započelo litijom od hrama Svetog Simeona Mirotočivog u samom središtu varoši do svetilišta manastira Đurđevih Stupova, u kojoj je bilo oko hiljadu hodočasnika, da bi ova održana u nedjelju, okupila preko 30.000 žitelja beranske doline i njenog zaleđa – slike iz Berana i Crne Gore obišle su cijeli svijet i izazvale su samo divljenje i poštovanje.

Malo je ko vjerovao da se može podići i sakupiti toliko naroda usred zime, koji su spremni i tako odlučni da odbrane svoju čistu vjeru pravoslavnu, svoje hramove i manastire, zajedno sa svještenstvom, monaštvom i sestrinstvom naše majke Crkve.

Ono što ne treba zaboraviti i što je, uistinu, za nevjericu, jeste to da masa naroda u beranskom, kao i u svim ostalim krajevima Crne Gore, mirno, dostojanstveno, veličanstveno, bez ijedne svađe, povišenog tona, bez obzira na političku pripadnost i na sve ostale podjele, ujedinjeni u ljubavi prema svojoj vjeri i crkvi, hodaju, ne samo od Berana, nego i iz udaljenih sela i naselja, a svi putevi vode do Đurđevih Stupova, do manastira mučenika, koji je pet puta paljen od strane Turaka i njihovih pomagača, svetinje koju su pokušavali da na sve načine oskrnave i komunisti, ali ga je narod uvijek obnavljao, branio i sačuvao. 

Iz Berana, kao i iz cijele Crne Gore,  u svijet je otišla slika koja može da bude primjer mnogima, a nama treba da služi na čast, za ponos  i treba da bude velika zaostavština za buduće naraštaje!

Tekst i fotografije: Milija Pajković

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner