„Okvir za sreću“, priča o ljubavi, stvaranju i borbi za pravednije društvo

PIŠE: Goran Radojičić

U našoj novijoj književnoj produkciji sve značajniji prostor zauzimaju žene-autorke, pa je samim tim i žensko pismo u boljem položaju. Mnoge od njih svojim romanima donose svježu modernu misao, misao koja treba da podsjeti i osvijesti, da odagna sumnje i ukaže na put za kojim tragamo. Milanka Ćorović je mlada crnogorska autorka koja je svojim prvijencem, romanom „Okvir za sreću“, izazvala veliko interesovanje čitalačke publike, ali i kulturne i književne javnosti. Roman je objavila izdavačka kuća OKF sa Cetinja, a podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Roman „Okvir za sreću“ vjerodostojno prenosi impuls savremenog duha vremena kojem pripada, načina života, razmišljanja, i položaja čovjeka u društvu XXI vijeka i njegove užurbanosti. Način na koji je ta, ponekad i pesimistična slika svijeta, plasirana, svakako je vrijedan pažnje čitalačke publike. 

Radnja romana fokusirana je na život novinarke Mione koja je modelovana sa svim osobenostima i karakteristikama glavnog lika. Miona je moderna djevojka, samosvjesna i snažna, sa jasnim pogledima na svijet koji se prepliću sa realnošću koje donosi društvo u kom živi. Zbog tog odnosa očituje se blagi sukob, možemo reći i buntovnički odnos prema pravilima i normama jednog još uvijek patrijarhalnog balkanskog društva koje u mnogim segmentima djeluje i dalje ograničavajuće, naročito na ranjive kategorije. 

Miona, dakle, u ranim tridesetim godinama piše svoj prvi roman, i u tom dijelu borba sa ustaljenim pravilima ponašanja biva bolna i teška, jer književni svijet počiva na dominantno muškim autorima koji ne ostavljaju mnogo prostora za afirmaciju žena i ženskog pisma. Čitaocu se ostavlja prostor da se tokom čitanja, ali i kasnijeg promišljanja o knjizi zapita koliko autobiografskog ima u ovom romanu. I to ne nužno autobiografskih momenata iz života same autorke, nego iz života svih nas, pa u tom smislu ovaj roman nudi jednu univerzalnu podlogu za preispitivanje vrijednosti na kojima počiva društvo.

Vrijednost ovog romana ogleda se prije svega u načinu na koji tretira životne teme, a Miona kao odlično modelovan lik, jakog karaktera i samosvijesti, krči put za bolji položaj ne samo žena, nego svih onih kojima su, zbog unaprijed određenih pravila igre, neka prava ugrožena.

Motiv kreativne blokade u koju, kao u zid, udara Miona, značajan je na nivou cijelog romana, jer oslikava stvarnost i svakodnevicu u kojoj se treba snaći i izboriti za dostojno mjesto. Osim ove individualne borbe, kroz roman se provlači i jedna ljubavna storija, nenametljivo, u skladu sa opštom atmosferom u društvu i stanjem svijesti junakinje. Ljubav, stoga, daje novi, snažan i kreativan stvaralački impuls koji će uspjeti efektno i učinkovito da sruši stvaralačku stagnaciju. Personifikacija ljubavi, odnosno tog kreativnog impulsa su duša slična Mioninoj, umjetnik, slikar Daris i vrijeme provedeno s njim. 

Junakinju karakterišu inteligencija i hipersenzibilnost, što u određenom smislu može biti kontraproduktivno, ali u šarenolikosti životnih situacija i sprezi povoljnih i nepovoljnih događaja junakinja počinje da sagledava sav svoj život i uspijeva da pronađe svoj način da se nosi s njim. Život, koji je nepredvidiv, težak i vrlo često okrutan predstavlja katarzu, proces potpunog pročišćenja i autopreispitivanja koji dovode do suočavanja Mione sa samom sobom, nakon čega dolazi do smaootkrića. U tom smislu svi preokreti i preispitivanja, pa možemo reći i samoisljeđivanja, predstavljaju način za otkrivanje novih puteva za rješavanje sudbinskih pitanja u životu glavne junakinje.

Čitalac će vrlo brzo shvatiti da je tanka nit između svijeta romana i svijeta u kome sam živi, da je distanca minimalna, ako je uopšte ima, te da osim što predstavlja vjernu sliku realnog života, ovaj roman nudi i odgovore na brojna životna pitanja, te načine borbe sa životom.

Roman „Okvir za sreću“ pisan je modernim jezikom, prijemčivim i razumljivim u čemu se i ogleda kreativnost i originalnost stvaralačkog procesa mlade Milanke Ćorović, pa se, iako je riječ o prvoj knjizi, ne uočava neiskustvo u upotrebi jezika ili organizaciji priče. U potrazi za unutrašnjim skladom glavne junakinje prepoznajemo vrlo vješt stvaralački sklad autorke, kako u korištenju jezika, tako i u organizaciji literarne građe. 

Stil koji prepoznajemo u romanu ima elemenata novinarskog, ali i sociološkog pristupa obrađivanju tema, a izdvajaju se dvije ključne: ljubavna i emotivna priča, s jedne, i životna drama, s druge strane.

Osim romantične priče sa socijalnim elementima, ovaj roman donosi i segmente posvećene umjetnosti, promišljanja o smislu stvaranja, procesu pisanja romana, te jedan kreativan pristup analizi umjetnosti koja se percipira kao štit protiv konstantne banalizacije koja je prisutna u svim sferama života. Život u umjetnosti i za umjetnost je zapravo okvir za sreću – magičan, učinkovit i, uz ljubav, jedini moguć. Iz stavova i djelovanja glavne junakinje Mione ogleda se potreba da se iskaže bunt prema nepravdi koja je oličena u krajnje „muškom“ društvu koje ne ostavlja mnogo prostora za ženu i manifestacije njenih pogleda na svijet. Otuda smjenjivanje kao na filmskoj traci osjećanja tuge, bijesa, sreće, suza, smijeha, zadovoljstva i razočaranosti. 

Roman „Okvir za sreću“ donosi priču o životu jedne savremene, obrazovane i uspješne mlade žene koja se za svoje mjesto pod suncem bori vatreno kao ratnica, ali su njeno oružje iskrenost i umjetnost, te nada da će na tom putu pobijediti predsrasude i srušiti stereotipe. „Okvir za sreću“ predstavlja književno djelo koje će put do čitalaca naći i u nepovoljno doba pandemije virusa korona. Ogoljeni život pred očima čitalaca, istih onih kakvi su i junaci, prikazuje stanje društva, odnosno jednog njegovog dijela, uz pokušaj da se prikazanim devijacijama pozitivno utiče da svijet u kom živimo postane bolji. Umjetnost je, za Mionu, ali i za sve čitaoce kojima je stvaralaštvo životno ’vjeruju’, jedino ishodište iz banalnosti i besmisla života. Mionin rad na sebi i na romanu to dokazuju.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner