Опрости им, не знају шта раде

Фото: IN4S.NET/ALO.RS

„Национализам је тема за оне до 300 евра прихода месечно. Њима се сервира та прича. Када плата пређе 500 евра, онда почиње разговор о гардероби и кафићима. Када пређе 1.000, онда је топ-тема здрава храна, летовања и зимовања, а када се попне на више од 3.000 онда престаје свако паламуђење. Људи онда причају о временској прогнози и љубави.“ – Рамбо Амадеус

Умјесто славља у спортском духу након сјајне побједе наших момака над београдском „Звездом“, медији, душтвене мреже и појединци се и даље коматају око четника и партизана. Оног трена кад је политика у Црној Гори преузела сваки сегмент друштвеног спортског и културног живота престали смо да имамо и спорт и културу и цивилизовано друштво.

Престали смо да навијамо, да се дружимо и да разумијемо оне који нису исти као ми.

Од кад сам се преселила људи ме често питају одакле сам. У почетку сам била шокирана што већина Данаца никад није ни чуло за Црну Гору, а они који су чули обично слегну раменима уз „сад си добро“ климање главом. Неколико пута сам, онако затечена, остајала без текста објашњавајући да је Црна Гора најљепша земља на Балкану и препоручивала им да је обавезно посјете.

Након скоро годину дана проведених овдје, константно сам размишљала зашто ме људи гледају сажаљиво као да сам у њиховим главама побјегла из некаквог пожара и рата, боса и гола док ме јурила чета наоружаних војника да ме запале или силују. Због тога што смо у њиховим главама ми дивљаци, цигани, необразована и нецивилизована нација којој нема помоћи.

Можда сам заиста побјегла, размишљам, док читам невјероватне говоре мржње, пријетње, клетве и којекакве небулозе појединаца због којих запад вјерује да смо дивљаци.

Сваки човјек који се правдајући да воли своју земљу, иживљава над другим човјеком не воли ни себе, ни своје ближње камоли земљу коју заступа. Људи затровани мржњом према другим људима, који су само различите вјере или нације, нису људи. То су несрећне неразвијене и махом необразоване појаве којима је потребна помоћ. Не осуђујте их. Помозите им. Њих нешто дубоко боли изједа и урнише, они су само несрећни тужни и излуђени од стране оних којима такво стање у друштву одговара.

Не насиједајте. Евиваши који се куну да у име Црне Горе мрзе Србе не могу вољети никога. Сви ти екстремни националисти су до прије десетак година дизали три прста и питали вас навијате ли за Партизан или за Звијезду. Због њих Црногорци не воле спорт. Због њих се Црногорцима смучила и застава и химна и навијање и све што наша земља представља.

Не насиједајте, помозите им. Помозите им да разумију да се не живи од мржње него од љубави. Питајте их што их толико боли и потреса и како им можете помоћи? Разумите, да су они само јадни мали и неразвијени умови који своје личне фрустрације шире као пожар данас кад је медијски простор свима доступан. Њима је потребна помоћ а не линч. Њима је потребна пријатељска рука која ће им показати да су безбиједни, неугрожени и сигурни од имагинарног зла у њиховим главама. Њима је потреба љубав коју никад нису осјетили да би знали да нормалан човјек не може да мрзи другог човјека.

Полтронство није одговор на свако питање. Разумијем полтроне и ботове, такав им је начин живота и дјеловање, тако им је речено и наређено али! Понекад можете да користите и своје главе, макар онда кад вам се те исте главе ставе на пањ? Макар онда кад се давите у глибу сопствених избора. Макар понекад помислите хоће ли постојати држава и даље онда кад изумру ови што вас уче да тако дјелујете. Што ћете онда?

Наша земља је у стању распадања на сваком могућем пољу, а вас и даље занима ко је четник а ко партизан? Кад би сте сви имали плате од хиљаду еура мјесечно мислите ли да би вас било брига што су србијанци пљували црногорце у „Пиониру“? Знате ли зашто немате толике плате? Јер јер вас и даље занимају четници и партизани.

У тренутку кад јавни дуг наше државе прелази три милијарде еура вас занима ко пише а ко не пише ћирилицу?

Мјесецима не примате плате, радите без стажа и осигурања, немате здравстено ни социјално и вас једино брину четници?

Дјеца нам се лијече СМС порукама док влада издваја новац из буџета за промјену пола а ви се међусобно поубијасте ко је већи Црногорац?

Ако добро мрзите, псујете и пљујете остале онда сте прави Евиваш или како?

Јесте ли ви нормални?

Оног дана кад „Морача“ буде пуна, ма ко год гостовао у њој, моћи ћемо да кажемо да наша земља воли спорт. Оног дана кад излијечимо све болести, мржњу, завист и страхове моћи ћемо да волимо своју земљу. Оног дана кад новинари не буду смјели јавно да позивају на линч а да не буду санкционисани због тога, моћи ћемо да кажемо да живимо у европи. Оног дана кад одете на утакмицу а будете знали макар ко игра у саставу тима за који тобоже навијате можете рећи да сте навијач.

Оног дана кад на спортским дешавањима будете ишли да навијате за своје а не против туђег моћи ћете да кажете да волите Црну Гору.

Јована Шекуларац

Јована Шекуларац
Advertisements

2 Коментари

  1. Ubij zakolji da sofro ne postoji!!!!!

    *) NAPOMENA UREDNIŠTVA – Ovaj komentar je odobren samo da bi pokazao apsurd. Uredništvo ne odobrava i ne podržava nikakav vid mržnje ni nasilja.

Comments are closed.