Podgoričanka bila kraljica Saudijske Arabije?

Među brojnim zanimljivim pričama iz prošlosti postoji i jedna, doduše nepotvrđena, o mladoj  Podgoričanka koja je svojevremeno sjela na tron Saudijske Arabije. Ovu priču nalazimo u popularnoj knjizi „Saga o Podgorici“, publiciste Svetozara Piletića, koji navodi da je pronašao zapis koji ukazuje da bi tako nešto moglo da bude istina.

Priča počinje 1908. godine kada se, uz posredovanje turskog konzulata, oko 2.000 podgoričkih muslimana iselilo u Tursku, i to u grad Prevezu u evropskom dijelu države. Među iseljenima je bio i Sadik-beg Begović, čovjek rijetke ljepote, visokog stasa i dostojanstvenog držanja. Kako navodi Piletić, u zapisu do koga je došao, ne navodi se razlog iseljenja tolikog broja ljudi, već se samo ukazuje da je Sadik-beg sa ostalim članovima svoje porodice, u Tursku poveo i svoju kćerku, koja je tamo počela da uči školu.

Kako su godine prolazile djevojčica je rasla i sve više plijenila ljepotom. Tako se desilo da je jednom prilikom sa svojim razredom otišla u Ankaru kako bi učestvovala u paradi na dočeku kralja Saudijske Arabije. Budući da je bila neobično lijepa dato joj je mjesto na čelu razreda i određeno je da ona pozdravi kralja i preda mu buket cvijeća.

Mladi kralj je, kako se navodi, bio iznenađen i oduševljen njenom ljepotom. Zahvalio joj se na cvijeću i dobrim željama i upitao je da li je Gruzinka.

– Ne, ja sam Crnogorka – odgovorila mu je.

Kralj se kasnije raspitivao o njoj i kada je potvrđen njen identitet i porijeklo, posebno to da je iz begovske porodice, što je za suverena i dinastiju bilo veoma važno, odlučio je da je zaprosi, što je ona i prihvatila. U zapisu se navodi da je „tako rođena Podgoričanka sjela na presto Saudijske Arabije“.

Da je djevojčica rođena u Podgorici zaista postala kraljica velike islamske države, ne može se sa sigurnošću tvrditi, ali ova priča svakako jeste zanimljiv materijal za istraživanje.

S.P.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner