Признање за Сеиду Белеговић на графичкој радионици у Цељу

Истакнутој ликовној педагошкињи и графичарки мр Сеиди Белеговић на 17. Међународној графичкој радионици у Цељу (Словенија) додијељено је признање за промоцију ликовне културе младих. Она је на овој манифестацији учествовала у периоду од 16-23. децембра 2018. године, на позив организатора – Завода за васпитни развој младих из Цеља, а признање јој је уручио оснивач и вођа радионице Михаило Лишанин.

Сеида Белеговић (приватна архива)

Тема радионице је „Архитектура и историја Цеља“, а на радионици су учествовали графичари из Словеније и Србије, а Белеговићева је била једина представница из Црне Горе.

Михаило Лишанин је од средине деведесетих година двадесетог вијека, много активан у области умјетности и култури Словеније, а за свој рад на повезивању земаља у области умјетности и промоцији умјетности и креативности са младима, добио је велики број награда. Међу бројним пројектима је стручни часопис „Ликовни свијет“ са којим је и започео меднародно такмичење за ликовне радове младих који се 23 године одвија у континуитету у којем је до сада учествовало око 130.000 младих из 110 земаља, што га чини једног од три највећа међународна такмичења у Еуропи и десет највећих такмичења у свијету.

Поводом учешћа и рада Белеговићева је изјавила: „Било ми је задовољство што сам по други пут учествовала на Међународној графичкој радионици у Цељу, која је организована у посебно дивној атмосфери и организацији господина Михаила Лишанина. Препознат и признат рад ове традиционалне графичке радионице је од велике умјетничке и културне вриједности јер су на њој до сада учествовала 64 учесника из 16 земаља Европе и Азије. На задату тему настало је преко 400 графика, које ће будуће генерације подсећати на богату историју и стару архитектуру Цеља. Све настале графике се за будуће генерације чувају у Историјском архиву Цеља. У току седмодневног практичног рада стекла сам нова знања, занимљиве и корисне нове идеје и иновације у графичкој технологији. Радује ме и то што је сад Историјски архив града Цеља богатији за још пет мојих графика које су настале на овогодишњој радионици.“

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner