Priznanje za Seidu Belegović na grafičkoj radionici u Celju

Istaknutoj likovnoj pedagoškinji i grafičarki mr Seidi Belegović na 17. Međunarodnoj grafičkoj radionici u Celju (Slovenija) dodijeljeno je priznanje za promociju likovne kulture mladih. Ona je na ovoj manifestaciji učestvovala u periodu od 16-23. decembra 2018. godine, na poziv organizatora – Zavoda za vaspitni razvoj mladih iz Celja, a priznanje joj je uručio osnivač i vođa radionice Mihailo Lišanin.

Seida Belegović (privatna arhiva)

Tema radionice je „Arhitektura i istorija Celja“, a na radionici su učestvovali grafičari iz Slovenije i Srbije, a Belegovićeva je bila jedina predstavnica iz Crne Gore.

Mihailo Lišanin je od sredine devedesetih godina dvadesetog vijeka, mnogo aktivan u oblasti umjetnosti i kulturi Slovenije, a za svoj rad na povezivanju zemalja u oblasti umjetnosti i promociji umjetnosti i kreativnosti sa mladima, dobio je veliki broj nagrada. Među brojnim projektima je stručni časopis „Likovni svijet“ sa kojim je i započeo mednarodno takmičenje za likovne radove mladih koji se 23 godine odvija u kontinuitetu u kojem je do sada učestvovalo oko 130.000 mladih iz 110 zemalja, što ga čini jednog od tri najveća međunarodna takmičenja u Europi i deset najvećih takmičenja u svijetu.

Povodom učešća i rada Belegovićeva je izjavila: „Bilo mi je zadovoljstvo što sam po drugi put učestvovala na Međunarodnoj grafičkoj radionici u Celju, koja je organizovana u posebno divnoj atmosferi i organizaciji gospodina Mihaila Lišanina. Prepoznat i priznat rad ove tradicionalne grafičke radionice je od velike umjetničke i kulturne vrijednosti jer su na njoj do sada učestvovala 64 učesnika iz 16 zemalja Evrope i Azije. Na zadatu temu nastalo je preko 400 grafika, koje će buduće generacije podsećati na bogatu istoriju i staru arhitekturu Celja. Sve nastale grafike se za buduće generacije čuvaju u Istorijskom arhivu Celja. U toku sedmodnevnog praktičnog rada stekla sam nova znanja, zanimljive i korisne nove ideje i inovacije u grafičkoj tehnologiji. Raduje me i to što je sad Istorijski arhiv grada Celja bogatiji za još pet mojih grafika koje su nastale na ovogodišnjoj radionici.“

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner