„Продавница играчака“ награђена на Међународном фестивалу позоришта за децу

Представа „Продавница играчака“, у продукцији Луткарске сцене Градског позоришта, освојила је награду за најбољу сценографију, која је припала Еви Фаркашовој, на синоћ завршеном 25. издању Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици. Према тексту румунског аутора Александруа Попескуа, представу је режирао и адаптирао пољски редитељ Јарослав Антоњук.

„Елементи сценографије у представи „Продавница играчака“ граде простор који помаже глумцима да пређу из свијета реалног у свијет нестварног. Ритам отвора на сценографији показује или сакрива свијет играчака али и мијења облик тијела глумаца, увећавајући га и на тај начин чини увјерљивим радњу драме“, наводи се образложењу жирија, који су чинили: дански глумац Хенрик Кохлер, мађарски редитељ, професор и драмски писац Ђула Урбан и српска глумица, професорка и театролошкиња Маријана Прпа Финк.

Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици до 16. до 21. септембра у такмичарском програму обухватио је представе за дјецу из 11 држава: Бразила, Пољске, Турске, Велике Британије, Бугарске, Мађарске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске и земље домаћина Србије… Гран при фестивала освојила је представа „Мачак у чизмама“, редитеља Тодора Валова у извођењу ансамбла Дечијег позоришта Републике Српске из Бањалуке.

„Продавница играчака“ прича је о дјевојчици Дини која се нађе у чаробној радњи у којој се само наизглед бирају играчке. У тој продавници не плаћа се новцем, већ годинама живота, па ће Дину жеља за посједовањем нових ствари веома брзо учинити старицом. Ова прича најмлађој публици разоткрива важну истину да материјалне ствари не доносе срећу, те да у животу већу вриједности имају љубав, пријатељство, осјећања и брижност. „Продавница играчака“ говори о вјечитој разапетости између „бити и имати“, о потрази за искушењима, гламуром и сјајем. То је и прича о снази пријатељства, о храбрости, посвећености и вјештини доношења мудрих одлука, али и о одговорности за сопствена дјела.

Играју: Катарина Крек, Горан Славић, Бранка Фемић, Бранко Илић и Павле Илић.

Редитељ Антоњук потписује и сонгове за представу, а у ауторском тиму су још: Ева Фаркашова (сценографкиња, костимографкиња и креаторка лутака), Зоран Ђерић (драматург), Богдан Сзцзепански (композитор), Владимир Сланинка (видео анимација) и Давор Новак (корепетитор). Превод текста потписује Перо Миоч.

Подсјећамо да је на VII Међународном фестивалу луткарства у Подгорици, који је завршен 16. септембра, „Продавница игарачака“ освојила двије награде: признање за најбољу сценографију које припало је Еви Фаркашовој, док је једну од три равноправне награде за глумачко мајсторство добио Павле Илић.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner