ŠEZDESET GODINA U SPORTU MILIJE PAJKOVIĆA

Malo se ko u Crnoj Gori, a vjerovatno i šire, može podičiti time da je 60 godina prisutan u sportu i to kao uspješan takmičar, trener i sportski radnik, kao što se to može Beranac Milija Pajković.

Ove godine Pajković pored toga slavi i više drugih jubileja: prije svega, 40 godina je atletski trener, što je najviše ne samo u Crnoj Gori, nego i na prostoru nekadašnje Jugoslavije, 39 godina je otkako je osnovao atletski klub ,,Berane“, isto je toliko godina otkad je napravio prvu pravu teretanu u Beranama za zdravo oblikovanje tijela, 25 godina je otkako je osnovao biciklistički klub ,,Berane“, 25 godina je otkad je osnovao triatlon klub ,,Berane“, prvi u Crnoj Gori i među prvim u Jugoslaviji, 20 godina je otkako je osnovao prvi ženski fudbalski klub u Crnoj Gori, ŽFK ,,Berane“.

Atletičari i atletičarke Milije Pajkovića osvojili su titule prvaka Jugoslavije ( SRJ, SCG) u svim mogućim uzrastnim kategorijama, od mlađe pionirske do seniorske konkurencije što niko nije ostvario iz Crne Gore, a osvojene su i srebrne i bronzane medalje; pored toga bili su i vlasnici rekorda Jugoslavije u juniorskoj i pionirskoj konkurenciji; u ekipnoj konkurenciji bili su juniorski prvaci SR Jugoslavije i SCG i pobjednici Kupa ( plasirali su se u završnicu Kupa šampiona Evrope u Tampereu, Finska, a nijesu otputovali zbog nedostatka finansijskih sredstava), što je i najveći uspjeh crnogorske atletike u ekipnoj konkurenciji, a osvojene su i brojne titule i medalje sa prvenstava i kup takmičenja Crne Gore u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji ( njegovi takmičari su rekorderi Crne Gore 39 i 34 godine u seniorskoj, juniorskoj i pionirskoj konkurenciji).

 

Iznjedrio je i reprezentativca Jugoslavije. Njegovi atletičari i atletičarke  birani su za najbolje u Crnoj Gori u svim kategorijama. Pajković je kao takmičar osvajao medalje na pojedinačnim i kup takmičenjima u seniorskoj konkurenciji, a u kategoriji veterana bio je reprezentativac Jugoslavije, prvak i osvajač medalja na prvenstvima Balkana ( Bukurešt, Solun, Izmir, Beograd, Bar, Katerini…). Bio je član komisije ASJ za planinsko trčanje, član Tehničko-takmičarske komisije ASJ, dugogodišnji član Upravnog odbora Crne Gore,  bio je selektor i trener reprezentacije Crne Gore, rukovodilac priprema reprezentacije Crne Gore. Biran je za najboljeg trenera Crne Gore, dvostruki je dobitnik najvećeg priznanja ASCG  Zlatne plakete, kao i posebnog Priznanja ASCG za razvoj atletike, a njegov klub je dobio Priznanje od IAAF ( Svjetska asocijacija atletskih federacija). Međunarodni je sudija i delegat

 Milija Pajković je uspješan i u biciklizmu i to drumskom i planinskom, a prvi se u Crnoj Gori  bavio planinskim biciklizmom; bio je prvi i poslednji selektor reprezentacije SR Jugoslavije i SCG u planinskom biciklizmu za muškarce i žene u svim kategorijama, bio je član Upravnog odbora BSJ, član Stručnog savjeta BSJ, član Tehničko-takmičarske komisije Balkana, obavljao je i druge značajne dužnosti, bio je organizator prvog prvenstva Jugoslavije u planinskom biciklizmu na teritoriji Crne Gore ( Jelovica, Jezerine), prvog prvenstva Balkana u biciklističkom spustu ( Jezerine), drumskih trka i takmičenja u spustu i kros-kantriju.

Poznat je po podvizima iz biciklizma. Međunarodni je sudija i delegat. Osvajao je medalje i pobjeđivao i u drumskom i u planinskom  biciklizmu, a njegov takmičar je donio prvu medalju sa seniorskog prvenstva SR Jugoslavije za Crnu Goru u planinskom biciklizmu. 

U klupskoj prostoriji na stadionu napravio je prvu pravu teretanu u Beranama, koja je bila dostupna svim sportistima i rekreativcima i to besplatno. Autor je posebnih vježbi za zdravo oblikovanje tijela, isključivo uz upotrebu svakodnevne domaće hrane i poznati je i veliki protivnik dopinga, kao i protivnik upotrebe vještačkih materija i supstanci za brzo oblikovanje mišićne mase.

Bio je prisutan i u boksu, osnovao je i klub ,,Berane“, a njegovi bokseri su bili uspješni takmičari. Učestvovao je u organizaciji nekoliko amaterskih i profesionalnih revija.

Osnivač je i prvog ženskog fudbalskog kluba u Crnoj Gori ,,Berane“. Ideja je potekla još tokom šezdesetih godina prošlog vijeka, kada su u njegovom timu igrale djevojčice, pri sportskom društvu ,,Uragan“ koje je osnovao sa svojom braćom, a koje su kasnije nastupale za poznate beogradske klubove, a i obukle reprezentativni dres. 

Dugogodišnji je planinar  koji je osvojio mnoge vrhove u nekadašnjoj Jugoslaviji i inostranstvu. Preteča je slobodnog penjanja u Crnoj Gori.     

Osnivač je prvog triatlonskog kluba u Crnoj Gori, ,,Berane“, među prvim u Jugoslaviji, prvi je triatlonac u Crnoj Gori, rekorder je Crne Gore u svim vrstama triatlona, a nosi titulu ,,gvozdeni čovjek“, jer je izdržao čelični triatlon ( 3.8 kilometara plivanje, 180 kilometara vožnja biciklom i trčanje 42.195 kilometara) i to ispod 10 sati. Organizator je prvih triatlonskih takmičenja u Crnoj Gori, trebao je da učestvuje na Svetskom prvenstvu u dugoj distanci ( Munsi, Indijana), ali nije otputovao zbog smrtnog slučaja u porodici. Bio je prvak Crne Gore u olimpijskom triatlonu, duatlonu i zimskom triatlonu; bio je deleget Skupštine JUTU, prvi je triatlonski sudija u Crnoj Gori i sudio je kvalifikacije za OI, na Kupu Evrope u Beogradu. Autor je posebne vrste triatlona.

Majstor je borilačkih vještina, a ostvario je podvige iz atletike, biciklizma, plivanja, triatlona i planinarstva. 

Milija Pajković je dao dosta toga svojim Beranama, Crnoj Gori, a zauzvrat nije dobio ništa, uz to nema ni dana radnog staža i nikada nije bio zapošljen. Upravo za rubriku ,,vjerovali ili ne“!

Saša Radunović

Fotografije – privatna arhiva

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner