Šta je Matija Bećković otkrio Podgoričanima?

Više nas nema u realnom svetu, ali nas ima svud po internetu„, čulo se večeras, između ostalog na promociji poslednjeg pjesničkog ostvarenja, mnogi bi rekli, najvećeg živog pjesnika srpskog jezika, akademika Matije Bećkovića, održanoj u knjižari Matice srpske u Podgorici.

Novu poemu „Prahu oca poezije“ Matija je posvetio Petru Drugom Petroviću Njegošu, inspirasan, kako se vidi i iz naslova, Njegoševim posvetama – prahu oca Srbije iz „Gorskog vijenca“, i Simi Milutinoviću Sarajliji iz „Luče mikrokozma“.

U svojevrsnoj pjesničkoj apoteozi Njegoša, Matija nastavlja da se bavi temama koje se kao nit provlače kroz cijelo njegovo stvaralaštvo, u prvom redu tajnom pjesništva, jezikom, Bogom, ali i temama vezanim za savremenost i sve načine na koje se mi kao narod i pojedinci mijenjamo u njoj. I u ovom djelu on se dotakao virtuelnog svijeta i na sebi svojstven način opisao kako danas živimo sa računarima.

„Više nas nema u realnom svetu,

Ali nas ima svud po internetu

Na profilima i na sajtovima

Po fejsbucima i po portalima

Potvrdili smo sebe digitalno

A u stvarnosti nas nema ni slučajno

Napravili smo od slika štitove

Preselili se u fotošopove

A ko nije ćorav i ume da čita

Vidi drugu stranu i šopa i štita

I kao legende kompujuterske scene

Trajemo koliko mesečeve mene“

Matijino govorenje sopstvenih stihova i ovoga puta je bio događaj koji prevazilazi obično književno veče, pa je veliki broj Podgoričana, koji su se jedva smjestili u prostor knjižare, bio u prilici da uživa u poetsko-teatarskom nastupu čuvenog pjesnika, koji će sigurno dugo pamtiti.

Mnogi su iskoristili priliku da kupe knjigu, pa je pjesnik dugo i strpljivo potpisivao brojne primjerke.

O knjizi,čiji su saizdavači  Srpska književna zadruga i Srpsko kulturno društvo „Slovo ljubve“ iz Bara, govorio je Dragan Lakićević, glavni i odgovorni urednik SKZ, a voditelj programa bio je mr Milorad Durutović.

S.P.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner