Свети Стефан – национално благо Црне Горе (ФОТО)

Вјероватно не постоји туриста, бизнисмен или само путник у пролазу, који је пролазио магистралним путем криз Будву, а да није застао да баци поглед на Свети Стефан. Вјероватно нема ни брошуре или у рекламе која промовише Црну Гору као туристичку дестинацију, а да у њој није Свети Стефан. Али Свети Стефан није само хотел – он је национално благо Црне Горе.

Острво Свети Стефан, Фото: Душан Радевић (Професионални фотограф – radevic.photography)

О поријеклу Светог Стефана – утврђеног оствра – налазимо податке у народном предању. Према предањима, Свети Стефан је настао у XV вијеку (1442. године) када су се Паштровићи договорили да подигну тврђаву на острву која ће им служити за одбрану од освајача, пирата и других нападача, као склониште за жене, дјецу и старце, и складиште у вријеме ратова.

Унутар тврђаве су подигли и цркву Светог Стефана који је заштитник Паштровића, а по којем је касније названо и насеље око острва. Због свог погодног положаја Свети Стефан је био и трговински и саобраћајни центар Паштровића. Посједовао је велики стратегијско-трговачки значај у вријеме Млетачке републике и трговине са Венецијом. Крајем XIX вијека почело је исељавање становништва са Светог Стефана, да би прије пола вијека (1955. године) ово острво било претворено у полуострво – спојено је са копном – и у јединствени град-хотел.

Aman Resorts Montenegro – Хотел Свети Стефан, Фото: Душан Радевић (Професионални фотограф – radevic.photography)

Свети Стефан је данас једно од најлуксузнијих љетовалишта на Јадранском мору. Међу познатим личностима и државницима који су боравили на Светом Стефану су: Тимошенко, Грецко, Кириљенко, Јакубовски, Малро, Моравија, Јуриј Гагарин, Микис Теодоракис, Софија Лорен, Моника Вити, Марина Влади, Кирк Даглас, Сергеј Бондарчук, Силвестер Сталоне…

Једно од најпопуларнијих вјенчања, које чак и свијетски медији називају вјенчањем вијека – вјенчање тениског првака Новака Ђоковића са Јеленом Ристић одржано је 2014. године на Светом Стефану.

Неколико година уназад, Aman Resorts је преуредио Свети Стефан на начин да сачува историјски амбијент острва какав је постојао вијековима. Улице, зидови, кровови, фасаде кућа, задржале су оригинални облик, а унутрашњост кућа данас има најсавременији и најлуксузнији хотелски комфор. Комфор који се за ноћ плаћа и до 3.000 еура. Зато не чуди чињеница да је на хотелској плажи комплет лежаљи и сунцобрана „само“ 100 еура.

Дивна пјешачка стаза, кроз густу борову шуму, поред саме обале, спаја Свети Стефан са Милочером и Пржном, са којима – можемо слободно рећи – чини бисер Медитерана!

Свети Стефан + Милочер + Пржно = Бисер Медитерана, Фото: Душан Радевић (Професионални фотограф – radevic.photography)
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner