Sveti Stefan – nacionalno blago Crne Gore (FOTO)

Vjerovatno ne postoji turista, biznismen ili samo putnik u prolazu, koji je prolazio magistralnim putem kriz Budvu, a da nije zastao da baci pogled na Sveti Stefan. Vjerovatno nema ni brošure ili u reklame koja promoviše Crnu Goru kao turističku destinaciju, a da u njoj nije Sveti Stefan. Ali Sveti Stefan nije samo hotel – on je nacionalno blago Crne Gore.

Ostrvo Sveti Stefan, Foto: Dušan Radević (Profesionalni fotograf – radevic.photography)

O porijeklu Svetog Stefana – utvrđenog ostvra – nalazimo podatke u narodnom predanju. Prema predanjima, Sveti Stefan je nastao u XV vijeku (1442. godine) kada su se Paštrovići dogovorili da podignu tvrđavu na ostrvu koja će im služiti za odbranu od osvajača, pirata i drugih napadača, kao sklonište za žene, djecu i starce, i skladište u vrijeme ratova.

Unutar tvrđave su podigli i crkvu Svetog Stefana koji je zaštitnik Paštrovića, a po kojem je kasnije nazvano i naselje oko ostrva. Zbog svog pogodnog položaja Sveti Stefan je bio i trgovinski i saobraćajni centar Paštrovića. Posjedovao je veliki strategijsko-trgovački značaj u vrijeme Mletačke republike i trgovine sa Venecijom. Krajem XIX vijeka počelo je iseljavanje stanovništva sa Svetog Stefana, da bi prije pola vijeka (1955. godine) ovo ostrvo bilo pretvoreno u poluostrvo – spojeno je sa kopnom – i u jedinstveni grad-hotel.

Aman Resorts Montenegro – Hotel Sveti Stefan, Foto: Dušan Radević (Profesionalni fotograf – radevic.photography)

Sveti Stefan je danas jedno od najluksuznijih ljetovališta na Jadranskom moru. Među poznatim ličnostima i državnicima koji su boravili na Svetom Stefanu su: Timošenko, Grecko, Kiriljenko, Jakubovski, Malro, Moravija, Jurij Gagarin, Mikis Teodorakis, Sofija Loren, Monika Viti, Marina Vladi, Kirk Daglas, Sergej Bondarčuk, Silvester Stalone…

Jedno od najpopularnijih vjenčanja, koje čak i svijetski mediji nazivaju vjenčanjem vijeka – vjenčanje teniskog prvaka Novaka Đokovića sa Jelenom Ristić održano je 2014. godine na Svetom Stefanu.

Nekoliko godina unazad, Aman Resorts je preuredio Sveti Stefan na način da sačuva istorijski ambijent ostrva kakav je postojao vijekovima. Ulice, zidovi, krovovi, fasade kuća, zadržale su originalni oblik, a unutrašnjost kuća danas ima najsavremeniji i najluksuzniji hotelski komfor. Komfor koji se za noć plaća i do 3.000 eura. Zato ne čudi činjenica da je na hotelskoj plaži komplet ležalji i suncobrana „samo“ 100 eura.

Divna pješačka staza, kroz gustu borovu šumu, pored same obale, spaja Sveti Stefan sa Miločerom i Pržnom, sa kojima – možemo slobodno reći – čini biser Mediterana!

Sveti Stefan + Miločer + Pržno = Biser Mediterana, Foto: Dušan Radević (Profesionalni fotograf – radevic.photography)
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner