Удри народна милицијо!

#Колумна #ЈованаШекуларац

Фото: Принтсцреен

,,То милицијо моја! То челична песницо капитализма! Удри милицијо, удри, гази, сатри, хапси… Овај народ је непријатељ ове државе. Овај народ је на све пљунуо и свега се одрекао. То милицијо моја, сатри издајнике са земљом. Нама не треба овакав народ. Ми ћемо створити, други народ, прави, бољи, љепши народ… Народ који умије да слуша, да воли, да поштује власт. Народ који зна ко га је створио и коме треба да захвали што постоји! Знају они да нас има 1000, 5000, да нас има на сваком кораку, и на сваком ћошку! Ми ћемо бити народ! Ми!”

-Рече Бранислав Лечић у култној сцени филма Три карте за Холywоод.
Капитализам се сликом и приликом прије пар ноћи “одиграо” у сред центра Подгорице и никога није оставио равнодушним. Народна полиција, данас модерног назива интервентна служба (спаса) на лицу је мјеста показала своју снагу, моћ, умијеће и оправдала очекивања свих нас који је плаћамо.

Што се заправо десило?

Неколико момака, могу слободно рећи дјечака су тог кобног дана одлучили да изведу љепше половине у некакву подгоричку кафану. Чула сам да је поменута биртија озлоглашена јер прима свакаву ,,багру” која може приуштити пиво по јефтиним цијенама. Углавном ту се скупљају нека ђечина која немају богаташке очеве, па не висе по скупим елитним клубовима него у град иду са по десет или двадесет еура у ,,врх главе”.
То ми је рекао другов брат који често оде тамо, а и мој брат је био неколико пута. Нема тамо модерних познатих фаца све сами неважни људи.

У зло доба одлучили су да изађу на ваздух, ваљда јер се унутра више није могло издржати. Мало су се љубили, мало смијали, мало добацивали пролазницима неке глупе опаске. Мало су се и тетурали јер се од три-четири јефтина пива помути перцепција.
,,Багра” је тако видно расположена привукла пажњу чуварима отаџбине. Чуварима чојства, јунаштва истине и правде.

Униформисани и наелектрисани, за довијек’ спемни и запети као љуте пушке упали су међу ,,багру” и претукли их на мртво име.
,,Сигурно су их провоцирали” па су морали да реагују. Сигурно су им добацили да су шупљоглави муријаци. Сигурно су се смијали.
Бог зна како би се ноћ даље одвијала да храбри перјаници Фићове гарде нијесу ријешили проблематичну ситуацију на лицу мјеста. Бог зна какве би посљедице проузроковало такво понашање да немамо плавце иза нас. Но имамо, хвала Богу.

У прошлости а у исто вријеме док се неки од поменутих младића можда опијао могуће у истој овој кафани, један од припадника интервенте службе се школовао. Један је вјеровао у правду и закон а овај други можда и није. Овај који јесте посветио је године учењу. Похађао је најпризнатију академију у држави, освајао медаље и дипломе. Истицао се памећу, упорношћу и трудом. Прича се да је примјеран, добар и срдачан. Срели су се управо ове ноћи кад је један тукао другог. Овај који у правду није вјеровао сад вјерује још мање а овај који јесте сматра да је задовољена.

И ко је овдје луд?

Како то да два слична младића, одрасла у истом граду, учена и васпитавана од сличних људи могу бити толико другачији?
Је ли овај погрешно научен да је праведно тући недужне и незаштићене?
Ко му је рекао (а он му повјеровао) да је изнад обичног човјека, да је изнад свих? Ко му је рекао (а он му повјеровао) да има неограничена права над туђим тијелима и животима и да може да ради што му на ум падне? Ко му је рекао (а он му повјеровао) да батинањем цивила врши дужност за коју се школовао годинама?

Зашто је овај други који је изгледа нешто и добацио, то уопште урадио? Зашто би провоцирао некога коме би требало да вјерује и да га поштује? Одакле нам мишљење да плавци не раде у служби народа? Одакле нам мишљење да су ,,режимски плаћеници и сировине који немају грама мозга ни такта”?

Изгледа, из приложеног.

Изгледа јер пишу казне само нама који немамо префикс ЦГ на таблицама. Јер нам узимају ситне паре из џепа да зажмуре на прекорачење брзине.
Изгледа јер одмахују главом кад их позовемо у помоћ.
Изгледа јер нас туку и батинају кад и како им одговара. Јер бацају сузавце на пензионере кад изађу да бојкотују државно уређење.
Изгледа јер ни сами не вјерују у оно што раде.

Овај је случај забиљежен камером па се око њега конкретно дигла велика помпа. Остали нису, па никоме ништа.

Док нам манијаци убијају бебе а криминалци се величају у народне хероје, док кланови рекетирају а доктори спашавају животе по тарифи ви млатите пијане младиће по граду?

Сто год да су несрећни младићи добацили те ноћи није вам дало за право да их онако претучете. Знате ли зашто?
Зато што вас ти исти младићи плаћају да их чувате. Зато што вам је посао да служите народу. Зато што сте изабрали да будете заштитници народа. Јер да нема тог истог народа не би било ни вас. Да тај исти народ не иде на посао и не зарађује новац који им држава узима, да би вас плаћала, ви не бисте имали одакле да примите плату. Ту исту плату на којој сте захвални шефовима које плаћа исти тај народ.

“Јер сте школовани а не кужите, да хапсите ове њушке којима служите”.

Кад год вам неко од мурјака каже да је испровоциран реците му да га плаћате за то. Кад год вам неко од мурјака каже да трпи свашта реците му да је посао сам изабрао и да се за њега слободном вољом школовао. Слободном вољом је пристао да буде буде корумпиран. Слободном вољом је изабрао да живи у оваквој држави. Слободном вољом подржава управнике који га тлаче па није он сиротан крив јер ради за пар стотина еура. За колико новца ви радите и шта трпите?
Кад год неко почне да вам набраја шта су ти исти мурјаци добро урадили, почните и ви да набрајате што сте тог дана радили на свом послу.
Зашто констатацији да “неки мурјаци поштено и савјесно раде свој посао” прилазимо као свјетском чуду? Зар то није најнормалнија ствар на свијету? Радите ли ви поштено свој посао?
Зашто се исчуђавамо и кличемо онима који успију да ухапсе неког лопова, дилера или силоватеља? Кличемо ли тако и магационерима кад одраде смјену?

Него, изгледа да пристајемо на идеју да смо издајници и непријатељи ове земље, па је регуларно да будемо у складу са тиме и третирани.

Пише: Јована Шекуларац

Advertisements