VELIČANSTVENI ILINDANSKI SABOR NA CARINAMA (FOTO)

Crkva posvećena Svetom Iliji na Carinama, ispod Kučkih Komova, koja se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini u Evropi ( 1800 m), sagrađena je prije stodvadeset godina, po nalogu  kralja Nikole. Svake godine, na dan Svetog Ilije, ispred crkve se sabiraju Kuči, domaćini okupljanja i sabora, kao i stanovnici andrijevačkog, beranskog, ljevorečkog i bratonožićkog krajolika, uz prisustvo planinara i izletnika iz drugih krajeva, a i inostranstva.

Tako je bilo i ovog drugog avgusta, kada se okupio veliki broj žitelja tih djelova Crne Gore, a službu u crkvi služio je Mitropolit crnogorsko-primorski, zetsko-brdski i skenderijski, egzarh svještenog trona pećkog,  arhiepiskop cetinjski,  gospodin Amfilohije Radović sa svještenicima. Izvršen je i čin grupnog krštenja, kao i litija oko crkve, a poslije toga prisutnima se obratio Mitropolit  mudrom besjedom u kojoj je, između ostalog, pozvao na mir, razumijevanje i slogu. Slavsku trpezu u konaku, kao i ranijih ljeta, upriličila su braća Prelević, Kuči iz Podgorice.

Inače, potkomovski prostor Carine, najvjerovatnije je dobio takav naziv po tome što se tu,  nekada, u stara vremena karavanima naplaćivala carina i carinska dažbina. Da je to tačno potvrđuje i suhozid između stijena na izlazu iz Međukomlja. Inače, površ Carina je bogata izvanrednom pitkom vodom, a na njoj se nalazi od sedamdeset do osamdeset izvora, od kojih je najpoznatiji Zeleni izvor. 

Iznad Carina uzdiše se stjenovito brdo čudnog naziva Sumor, čelo Bila od Carina, a nedaleko od crkve, južno, u dolini okruženoj travnatim brežuljcima, nalazi se Suvo jezero, koje neko naziva i Sumorsko. 

Vremenski uslovi su poslužili učesnike sabora, bilo je vedro, uz povremeni sjeverni vjetar, pa je tako izostala uobičajena grmljavina, kao i kiša, pa će po starom vjerovanju našeg naroda ove godine biti lješnika i oraha.

A da bi oživjele naše planine, ne samo u vrijeme sabora, da bi se sačuvao duh našeg naroda i njegovo duhovno blago, ali i razvijao turizam onako kako i treba, potrebno je izgraditi i dobre puteve, a većina postojećih odavno nijesu vidjeli dobra.

Tekst i fotografije: Milija Pajković

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner