„Veliki sine, diko moja, zar doživjeh da te i takvog vidim“: Kako su se roditelji oprostili od Njegoša

 

Poslednje riječi njegovih roditelja:

Otac Tomo: „Pomoga bog, braćo Crnogorci. Bog dao i Sveta Trojica da ova smrt mojega sina, a vašeg gospodara bude sretna za sve nas i našu vitešku zemlju!

Ovim riječima obratio se Tomo Markov narodu, a onda sinu: „Veliki sine, diko moja, radosti mladijeh dana, snago i kreposti starosti moje, zar doživjeh da te i takvoga vidim. Vaistinu božju i smrt je lijepa, sve ti pristoji pa i smrt. U obraz bih te poljubio, ali to ne mogu, ti si u okruti vladičinskoj. Sve ti prosto bilo, sine“.

 

Majka Ivana: „Braćo Njeguši sokolovi Crnogorci! Nije to lijepo što činite, što plačete i kukate za Vladikom. Nije se on rodio za kukanje niti se rodio za plakanje. Radio je o dobru imena našeg i srpskog, zato za njim ne treba plakati, prestanite sa plačem. Plač ne mogu slušati“.

Onda se obratila mrtvome sinu: „Ja sam bila i sada sam najsretnija majka, kada mi je bog darivao tebe, moj vazda prelijepi sine, koji si bio najljepši među najljepšima, ne samo tijelom nego i dušom. Ja vaistinu Božju, nikad neću za tobom zaplakati, jer kada bih to učinjela ja ne bih bila tvoja prava majka. Treba da plaču one majke koje rađaju izdajnike i pogani ljudske, a ne ja. Prosta ti sine materinska rana… Slava Bogu koji te je tako lijepog uzeo, barem će i on od tebe imati šta tamo da vidi“.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner