ZASIJALA CRKVA NA SRED GLAVACA, ISPOD LJEPOTICE BJELASICE

ЗАСИЈАЛА ЦРКВА  НА СРЕД ГЛАВАЦА, ИСПОД ЉЕПОТИЦЕ БЈЕЛАСИЦЕ

Ustanovljenjem komunističke vlasti u Crnoj Gori tokom 1944/45. godine nastalo je crno vrijeme za pravoslavnu vjeru – tokom rata i na samom njegovom kraju, komunisti i njihovi sljedbenici koje su na vlast postavile  tajne svjetske službe, kao i Rusija i Engleska, pobili su tokom Drugog svjetskog rata i neposredno poslije njegovog okončanja, bez ikakvog suđenja i dokazanih krivica, preko 30000 žitelja Crne Gore (kako su priznali njihovi rukovodioci iz samog partijskog vrha), a među njima 142 svještenika, kaluđera, đaka i studenata bogoslovije, na čelu sa mitropolitom Joanikijem Lipovcem, kojem su ,,presudili“ negdje u okolini Aranđelovca, iste godine. U namjeri da pobiju sve one koji su bili protiv njihovog bezumnog režima i vladavine sastavili su 1947. godine spiskove porodica i pojedinaca koje je trebalo ubiti; komunističkim provjerenim porodicama podijeljeno je, mahom poslije ponoći, na skrovitim mjestima,  oružje za taj suludi naum, ali ih je u tome omela zavađa između njih koja se javno ispoljila 1948. godine.

Komunisti i njihovi sljedbenici rušili su crkve, manastire i konake, pretvarali ih u zadružne magacine, uvodili u njih stoku, na razne načine su ih skrnavali, upravo onako kako to umiju da urade bezbožnici i zločinci. Da bi utjerali još veći strah u narod zabranili su vjerske obrede, naročito pravoslavnim vjernicima. 

Povratkom umnog i veoma obrazovanog Rista Amfilohija Radovića u Crnu Goru i njegovim ustoličenjem za mitropolita početkom devedesetih godina prošlog vijeka, započelo je novo vrijeme za našu Crkvu i vjeru. Za vrijeme od trideset ljeta, koliko je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović obavljao svoju dužnost, prvi put su u njenoj istoriji Mitropoliju posjetili patrijarsi i predstavnici svih pomjesnih crkava pravoslavne vaseljene. Pored toga, prvi je i služio pomen i parastos stradalnicima iz Crne Gore koje su pobili, mahom domaći, komunisti na mučki i kukavički način.

Međutim, ono što je od posebne važnosti, za vrijeme mitropolita Radovića sagrađeno je i obnovljeno blizu 600 crkava, manastira i konaka ( u ljetopisu ,, Obnova i gradnja manastira i hramova u Crnoj Gori 1990 – 2010, navodi se da je u tom razdbolju obnovljeno i sagrađeno 569  manastira, crkvi i konaka).

Tako je 27. aprila 2019. godine započela gradnja crkve u selu Glavaca, ispod prelijepe Bjelasice, posvećene Svetom Nikoli Milikijskom Čudotvorcu. Tada je temelje osvještao episkop budimljansko-nikšićki Jovan Joanikije Mićović. Zahvaljujući slozi, trudu i prilozima mještana ove živopisne naseobine, kao i pomoći ostalih, na livadi nasred sela zasijala je veoma brzo crkva sa konakom i to početkom avgusta ove godine. Liturgijsku službu, uz brojno prisustvo stanovnika Glavaca, Gornjih Sela, beranske doline i njihovih gostiju, vršio je, takođe, Joanikije Mićović sa svještenstvom, koji je, nedavno, svečanim ustoličenjem na Cetinju, postao mitropolit. Po običaju, kao i prilikom osvještanja temelja upriličen je raznovrstan kulturno-umjetnički program, uz bogatu trpezu za sve prisutne.

Crkva je vidna sa svih strana ovog dijela Bjelasice, zasija i bljesne naspram sunca i plavetnila posebnim sjajem, kao osobeni ukras i već je pohode mnogi hodočasnici, turisti i planinari. 

Tekst i fotografije: Milija Pajković

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner