ZAUSTAVIMO NASILJE NAD DJECOM

Današnji navodi u medijima o nasilju nad sedmogodišnjim djetetom alarm su za cijelo društvo. U Crnoj Gori su od februara zabilježena čak tri ubistva djeteta u porodici.

Nasilje nad djecom se ne smije tolerisati i odgovornost je svakog pojedinca da ga zaustavi i prijavi, kao i države i društva da obezbjedi zaštitu svakog djeteta od svih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Pravo djeteta na opstanak život i razvoj je jedno od četiri osnovna principa Konvencije o pravima djeteta, koju je Crna Gora ratifikovala.

Slučajevi nasilja nad djecom o kojima je izvještavano u medijima u posljednjih godinu dana predstavljaju flagrantno kršenje prava djeteta zagarantovanih Konvencijom, ali i Ustavom i zakonima Crne Gore.

UNICEF podržava napore Crne Gore na stvaranju zaštitnog okruženja za svako dijete u kojem se primjenjuju zakoni koji jasno definišu obavezu preventivnog djelovanja, prijavljivanja i zaštite svakog djeteta od nasilja.

Svako ministrastvo, institucija, sektor, javni ili nevladin, kao i svaki pojedinac (komšija, rođak, prijatelj, kolega, školski drug/drugarica) ima dužnost i obavezu da doprinese ovom cilju. O tome govori i kampanja Zaustavimo nasilje nad djecom, koju UNICEF sprovodi u partnerstvu sa Vladom Crne Gore i drugim partnerima u zemlji.

Da bi se nasilje zaustavilo, neophodno je da se prije svega radi na njegovom sprečavanju. Roditeljima u krizi potrebna je podrška.

Postojeće usluge i intervencije u sektorima zdravstva, socijalne i dječje zaštite, obrazovanja i pravosuđa moraju dodatno da se osnaže i budu dostupne svim građanima. Primjeri su redovne kućne posjete i podrška porodicama u riziku, socijalna pomoć ugroženima, programi (škole) roditeljstva, usluge zaštite mentalnog zdravlja, savjetovanje uključujući putem telefonskih linija (roditeljska linija, dječja linija, SOS linija i slično) i 24-očasovna pripravnost svih sektora za pružanje hitne i neodložne intervencije i zaštite.

Dijete pod rizikom, svjedok ili žrtva nasilja mora u svakom trenutku da zna gdje i kome može da se obrati i da dobije punu podršku i zaštitu na jednom mjestu. To je razlog zašto UNICEF insistira na jačanju multisektorske saradnje i osnaživanju građana i djece da traže zaštitu svojih prava.

Stoga, apelujemo na sve građane, stručnjake i institucije da ujedinjeni rade na izgradnji društva u kojem će svako dijete rasti bezbjedno u toplom porodičnom okruženju.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner