Upoznajte se sa programom filmske revije ,,Rokumentarni dani“

#RokumentarniDani #DraganLucic #DejanTesic #Niksic

,,Rokumentarni dani“ je prva filmska revija u Crnoj Gori čiji su fokus muzički dokumentarci. Ova trodnevna manifestacija (26-28. maj), osim premijernih prikazivanja filmova i projekcija arhivskog materijala, obuhvata niz događaja koji ukazuju na organsku povezanost filmske i muzičke umjetnosti i povezuje različite generacije filmofila i audiofila.
O nastanku ovog projekta i njegovoj realizaciji za portal Crna Gora govorili su predstavnici organizatora Bojan Te
šić i Dragan Lučić.

Kada govorimo o projektu Rokumentarni dani, možete li nam prvo reći kako se rodila ideja za organizovanjem ovakvog festivala ? 

Prije svega ideja je potekla iz ličnih želja. Zemlje u regionu već su dobile ovakve manifestacije, a mišljenja smo da je i naša zaslužuje. Forma dokumentarnog filma je uvijek bila primamljiva i veoma opipljiva. Sve to uvezano sa muzikom donosi jednu lijepu priču o nama, zemljama u kojima živimo i sponama između nas. I muzika i film su univerzalni jezik. Nadamo se da će publika biti zadovoljna programom koji smo uspjeli da sklopimo i njim ispričamo sve ovo. Sve je počelo sa prikupljanjem i razmjenom muzičog i filmskog materijala, koji smo otkrivali radom na različitim muzičkim projektima. Onda je ova manifestacija došla kao logična ideja, pa smo sastavili tim, i odlučili da krenemo polako u relizaciju cijele priče o Rokumentarnim danima. Ideja je da se prikažu filmovi sa područja Balkana, da publiku upoznamo sa ovom vrstom stvaralašta, sa nihovim autorima i procesom, da pokažemo da je sve kretalo iz malih lokalnih klubova i sasvim običnih ljudi da bi se pretvorilo u nešto mnogo veće.

Koji će filmovi biti prikazivani, kada i gdje ? 

Ukupno će se prikazati 16 filmova kratke i duge dokumentarne forme. Kinoteka Crne Gore nam je izašla u susret i za ovu priliku izdvojila par arhivskih snimaka iz 60-tih godina. Na festivalu ćemo se i sami predstaviti sa filmom o bendu Manitou iz Nikšića koji je rađen u saradnji sa kućom Media Solution i Ground Loop studijom. Obuhvatili smo sve zemlje Ex yu, jer smo smatrali da samo tako možemo opravdati zacrtani cilj. U goste nam dolazi Branko Radaković autor filma “Limunovo drvo” koji govori o umjetničkim počecima Milana Mladenovića jednog od najautentičnijih rokenrol autora regiona. Više detalja o dokumentarcima može se saznati preko sajta, na linku: http://rokumentarnidani.me/dokumentarni-filmovi-2017/

Projekcija prvog dana, 26. Maja, održaće se u Blues baru, a ostala dva dana u JU Zahumlju. Ulaz na sve projekcije je besplatan.


Dragan Lučić - jedan od organizatora Rokumentarnih dana


Na vašem sajtu je istaknuto da je planiran dodatni online program. Šta pod tim podrazumijevate ? 

Prva misao kada smo radili sve ovo je da jednostavno nećemo biti u stanju da to uradimo na nivou zemlje. Dakle, većina onih koji nijesu iz Nikšića biće uskraćena za jedan, nadamo se, zanimljiv program. S obzirom da ne možemo pustiti te iste filmove online, našli smo način da neke dokumentarce sa CC licencom pustimo preko našeg sajta. Naravno, biće predstavljen i jedan fin pregled domaćih i reginalnih spotova, a u okviru online programa biće i direktna uključenja gostiju iz regiona u toku tri planirane tribine. Tu je i jedan interaktivni dio u koji će se uključivati publika, ali to neka za sada bude iznenađenje.

Takođe ste naveli da festival obuhvata niz događaja koji ukazuju na organsku povezanost filmske i muzičke umjetnosti. O kojim aktivnostima je riječ? 

Spajamo sve ono što ide uz muziku. Ideja je da se promoviše lokalna muzička scena, kao i njen gotovo potpuno zapostavljeni vizuelni identitet. Prvog dana otvaramo izložbu postera, naslovnica fanzina i nekih autentičnih radova crnogorskih bendova. Akcenat je na periodu do 2000, ali smo radi kontinuiteta uključili i par kasnijih plakata. Posteri su različitog perioda i svaki ima svoja autentični pečat vremena i mjesta u kojem je nastao.

U nedelju 28. maja održaće se muzička berza u bašti JU ,,Zahumlja” na kojoj će se naći nekoliko izlagača iz različitih sfera: stripovi, knjige, gramofonske ploče, stari muzički uređaji… Sve ono što je pojelo digitalno doba. U toku berze puštaće se muzika sa gramofona. Berza je otvorena od 16h i trajaće do 20h. I nadamo se da će i ove mlađe generacije doći da isprate taj dio programa i vide kako su nekada izgledale ritam mašine, gramofoni, kako je muzika zvučala prije novog milenijuma i tehnološke revolucije koja nas je sve uhvatila.

Možete li u nekoliko rečenica predstaviti vaš tim, organizaciju i njen cilj ? 

Prije svega svi smo zaljubljenici u muziku. Tim čini grupa entuzijasta koja je do sada iznijela već nekoliko projekata za koje se nadamo da su makar malo unaprijedili kulturnu scenu kod nas. Pokrenuli smo prije skoro deset godina portal mulj.net. Prije tri godine smo startovali sa muzičkom platformom bučan pas. Obje su tu da bi koliko toliko promovisali crnogorski rokenrol. Nekoliko godina smo radili i multimedijalne događaje pod nazivom Premotavanje, koji se mogu na neki način i shvatiti kao preteče Rokumentarnih dana.

Šta želite da postignete kod građana organizovanjem ovog festivala ? 

Ciljeva i želja je mnogo. Programom želimo da doslikamo jednu drugu stranu rokenrola. Obično sve što je vezano za ovu, kako je često nazivaju „jedinu revoluciju bez krvi“ koju istorija pamti, u medijima završava na stranicama zabave, a tek rijetki zavređuju rubriku kultura. Dokumentarcima i pričom sa gostima pokušavamo malo i da izmijestimo tu priču iz okvira puke zabave. Jedan od važnih ciljeva nam je da domaćim autorima, pokažemo kako se sve to radilo u regionu i da ih možda ohrabrimo da se upuste u slične priče. Znamo da lijepih muzičkih priča koja zavređuju da dobiju filmove ima u Crnoj Gori. Ako nakon ovoga motivišemo nekoga, pa nastane jedan kratkometražni film, mi smo zadovoljni. Ovakvi procesi su nažalost jako spori, ali evo primjera radi, Crna Gora danas za razliku od prije deset godina ima četiri muzička portala. Osim ova dva naša, tu su odlični stereoart.me i bruskin.me. Po festivalima, kojih prije osam godina nije bilo, sada smo prilično poznati u regionu. Nama kao organizatorima ostaje samo nada da će i ova naša manifestacija zaživjeti i ispisati još koju stranicu ove zajedničke priče.
_____________________________________________________________________
Zainteresovani za Rokumntrarne dane mogu više saznati preko oficijalnog vebsajta rokumentarnidani.me ili preko facebook stranice: https://www.facebook.com/rokumentarnidani
Projekat se radi u saradnji sa JU Zahumlje, Crnogorska kinoteka i klubom Blues Brothers Bar, a uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Advokatske komore, Pivare “Trebjesa” DOO i Lanex DOO.
_____________________________________________________________________

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!