Дан Градског позоришта уз додјелу награда и „Малог пирата“

Дан Градског позоришта биће обиљежен у четвртак 27. децембра, у 20 сати, у Великој сали КИЦ-а „Будо Томовић“ додјелом награде „Василије Иванович Шћућкин“, која носи име оснивача наше куће, и годишњих признања за посебан умјетнички допринос у 2018, као и за високе резултате остварене у техничком и административном сектору. Након свечаног уручења, премијерно пред подгоричком публиком биће изведена представа „Мали пират“ (8+), у режији Милана Караџића.

Нови наслов са наше Драмске сцене за дјецу резултат је копродукције са тиватским Центром за културу, а премијерно је изведен 20. децембра у Тивту. По мотивима романа Анта Станичића драматизацију потписује Александра Гловацки.

Ова авантуристичка прича, у форми мјузикла са елементима комедије и мелодраме, дешава се у 18. вијеку када су морима харали гусари. У дјелу је, између осталог, осликан живот бокешких помораца и њихови обичаји из тог времена. Поред узбудљивих и драматичних догађаја, прича шаље и снажну поруку о љубави, како према другим људима и нацијама тако и према породици.

Играју: Павле Поповић, Горан Славић, Милош Кашћелан, Јелена Ђукић, Милош Пејовић, Марија Маша Лабудовић, Дубравка Дракић, Павле Илић, Сања Поповић, Бранко Илић, Марија Ђурић, Јелена Симић, Катарина Крек, Бранка Фемић-Шћекић, Омар Бајрамспахић, Иван Кашћелан; цуре са свадбе/робиње: Владана Мишевић, Миа Куч, Душица Ровчанин, Стефанија Брчић, Ђорђа Чоло, Борјана Обреновић, Јелена Кнежевић; момци са свадбе/морнари/пирати: Алекса Балевић, Филип Петровић, Антонио Гргуровић, Никола Мрваљевић, Мирко Огњановић.

Уз редитеља Милана Караџића и Александру Гловацки, у ауторској екипи су и: костимографкиња Драгица Лаушевић, композиторка Ирена Поповић-Драговић, асистент композиторке Александар Завишин, кореограф Небојша Громилић, сценограф Борис Максимовић и драматуршкиња Дубравка Дракић. Дизајн свијетла урадио је Радомир Стаменковић, а сонгове потписују Дубравка Дракић и Невен Станичић. Лектор је Невен Станичић.

„Мали пират“ други је пројекат који реализујемо у оквиру циклуса „Црногорски класици за дјецу“ који је покренуло Градско позориште. Подсјетимо, први комад из овог циклуса био је „Модро благо“ који је по мотивама романа Душана Костића написао и драматизовао Стеван Копривица, а режирала Сташа Копривица.
Прва реприза у главном граду биће уприличена 28. децембра у 20 сати у Великој сали КИЦ-а „Будо Томовић“. Подгоричка премијера „Малог пирата“ реализована је у оквиру Децембарске умјетничке сцене – ДЕУС 2018. Ријеч је о традиционалној културној манифестацији која грађанима главног града током овог мјесеца нуди широк дијапазон квалитетних књижевних, театарских, ликовних, музичких и филмских садражаја

Кратак историјат Градског позоришта

Прича Градског позоришта почела је 1951. године када је, иницијативом редитеља и утемељивача многих театарских кућа у Црној Гори Василија Ивановича Шћућкина, у тадашњем Титограду основано Пионирско позориште.

Припреме за почетак рада новог театра одвијале су се у просторијама биоскопа „Култура“, управо на мјесту на којем сада ниче зграда Градског позоришта. Пионирско позориште 1959. године интегрисано је, са Дјечјом библиотеком, у Пионирски културни центар. Осамосталило се 1994. године и добило име Дјечје позориште.

Формирањем Вечерње сцене, која од децембра 1999. године дјелује са Драмском сценом за дјецу и Луткарском сценом за дјецу, Дјечје позориште започело је процес трансформације у Градско.

На сједници Скупштине општине Подгорица 27. децембра 2002. године, усвојена је одлука о оснивању Јавне установе Градско позориште Подгорица.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner