Децембар уз Градско: Мјесец у знаку премијера

Посљедњи мјесец 2018. године у Градском позоришту обиљежиће два нова наслова којима ћемо обогатити наш репертоар и Драмску сцену за дјецу. То су „Иво Визин – капетан од снова“ и „Мали пират“. Увијек имајући у виду чињеницу да је позориште за дјецу и младе важан дио мозаика који подразумијева континуирану бригу о нараштајима који долазе, и овим представама тежили смо да до најмлађе публике на најљепши начин – кроз чисту умјетност – допру оне истинске животне и васпитно-образовне поруке.

У децембарски репетоар кренућемо из Котора, у сриједу 5. децембра у 20 сати, премијером представе „Иво Визин – капетан од снова“ (12+) која ће бити уприличена у сали Културног центра „Никола Ђурковић”. По тексту Јелене Леле Милошевић представу је режирао Зоран Ракочевић. Ријеч је о побједничком комаду трећег Конкурса за најбољи драмски текст за дјецу и младе који реализује АССИТЕЈ центар Црна Гора, а урадили смо га у копродукцији са Которским фестивалом позоришта за дјецу и КЦ „Никола Ђурковић”. Пред подгоричком публиком представа ће премијерно бити играна 24. децембра, у 20 сати, у Великој сали КИЦ-а „Будо Томовић“. Репризно извођење заказано је дан касније, у истом термину, такође у КИЦ-у.

„Иво Визин – капетан од снова“ топла је прича о љубави, одрастању, напуштању и, на крају, о побједи добра над злом. У глумачкој подјели су: Вуле Марковић, Јелена Симић, Сања Поповић, Милош Пејовић, Горан Славић, Бранка Фемић, Павле Поповић и Павле Илић. Поред редитеља, у ауторском тиму су и драматуршкиња Драгана Трипиковић, сценографкиња Смиљка Шепаровић-Радоњић, костимографкиња Драгица Лаушевић, композитор Немања Бечановић икореографкиња Славка Нелевић.

У копродукцији Градског позоришта и тиватског Центра за културу 20. децембра у Тивту ће (у терминима од 12 и 20 сати) премијернобити игран „Мали пират“ (7+),са редитељским потписом Милана Караџића. По мотивима романа Анта Станичића драматизацију је урадила Александра Гловацки. Прва реприза пред тиватским малишанима биће уприличена 21. децембра, у 20 сати у Центру за културу. Подгоричком премијером ове представе 27. децембра,у 20 часова, у Великој сали КИЦ-а „Будо Томовић“ обиљежићемо Дан Градског позоришта. „Мали пират“ на нашем репертоару биће и 28. децембра такође од 20 сати у Великој сали КИЦ-а.

Авантуристичка прича „Малог пирата“ дешава се у 18. вијеку, када су морима харали гусари. Поред узбудљивих и драматичних догађаја, прича шаље и снажну поруку о љубави, како према другим људима и нацијама тако и према породици.

Играју: Дубравка Дракић, Павле Илић, Бранко Илић, Милош Пејовић, Горан Славић, Бранка Фемић, Катарина Крек, Јелена Симић, Јелена Ђукић, Павле Поповић, Маша Лабудовић, Марија Ђурић, Омар Бајрамспахић и Сања Поповић. Главну улогу, дјечака Миљана, тумачи Милош Кашћелан, а поред њега у представи је ангажовано још полазника школе глуме: Иван Кашћелан, Алекса Баћевић и Филип Петровић, као и плесне групе из Тивта и Котора.Уз редитеља Милана Караџића и Александру Гловацки, у ауторској екипи су и: костимографкиња Драгица Лаушевић, композиторка Ирена Поповић-Драговић, кореограф Небојша Громилић, сценограф Борис Максимовић и драматуршкиња Дубравка Дракић.„Мали пират“ други је пројекат из циклуса „Црногорски класици за дјецу“ који је покренуло Градско позориште.

Поред премијерних наслова са Драмске сцене за дјецу, децембар у Градском позоришту обиљежиће и учешће наше хит представе „Сласти славе“ у режији Стефана Саблића, на 23. издању Међународног фестивала малих сцена и монодрама у Сарајеву. Комад са наше Вечерње сцене пред босанско-херцеговачком публиком биће игран 7. децембра у 20:30 сати у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Улазнице за представе са децембарског репертоара већ су у продаји, а могу се резервисати на билетарници КИЦ-а „Будо Томовић“ или позивом на број телефона: 020/ 664-237.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner