Decembar uz Gradsko: Mjesec u znaku premijera

Posljednji mjesec 2018. godine u Gradskom pozorištu obilježiće dva nova naslova kojima ćemo obogatiti naš repertoar i Dramsku scenu za djecu. To su „Ivo Vizin – kapetan od snova“ i „Mali pirat“. Uvijek imajući u vidu činjenicu da je pozorište za djecu i mlade važan dio mozaika koji podrazumijeva kontinuiranu brigu o naraštajima koji dolaze, i ovim predstavama težili smo da do najmlađe publike na najljepši način – kroz čistu umjetnost – dopru one istinske životne i vaspitno-obrazovne poruke.

U decembarski repetoar krenućemo iz Kotora, u srijedu 5. decembra u 20 sati, premijerom predstave „Ivo Vizin – kapetan od snova“ (12+) koja će biti upriličena u sali Kulturnog centra „Nikola Đurković”. Po tekstu Jelene Lele Milošević predstavu je režirao Zoran Rakočević. Riječ je o pobjedničkom komadu trećeg Konkursa za najbolji dramski tekst za djecu i mlade koji realizuje ASSITEJ centar Crna Gora, a uradili smo ga u koprodukciji sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu i KC „Nikola Đurković”. Pred podgoričkom publikom predstava će premijerno biti igrana 24. decembra, u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“. Reprizno izvođenje zakazano je dan kasnije, u istom terminu, takođe u KIC-u.

„Ivo Vizin – kapetan od snova“ topla je priča o ljubavi, odrastanju, napuštanju i, na kraju, o pobjedi dobra nad zlom. U glumačkoj podjeli su: Vule Marković, Jelena Simić, Sanja Popović, Miloš Pejović, Goran Slavić, Branka Femić, Pavle Popović i Pavle Ilić. Pored reditelja, u autorskom timu su i dramaturškinja Dragana Tripiković, scenografkinja Smiljka Šeparović-Radonjić, kostimografkinja Dragica Laušević, kompozitor Nemanja Bečanović ikoreografkinja Slavka Nelević.

U koprodukciji Gradskog pozorišta i tivatskog Centra za kulturu 20. decembra u Tivtu će (u terminima od 12 i 20 sati) premijernobiti igran „Mali pirat“ (7+),sa rediteljskim potpisom Milana Karadžića. Po motivima romana Anta Staničića dramatizaciju je uradila Aleksandra Glovacki. Prva repriza pred tivatskim mališanima biće upriličena 21. decembra, u 20 sati u Centru za kulturu. Podgoričkom premijerom ove predstave 27. decembra,u 20 časova, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ obilježićemo Dan Gradskog pozorišta. „Mali pirat“ na našem repertoaru biće i 28. decembra takođe od 20 sati u Velikoj sali KIC-a.

Avanturistička priča „Malog pirata“ dešava se u 18. vijeku, kada su morima harali gusari. Pored uzbudljivih i dramatičnih događaja, priča šalje i snažnu poruku o ljubavi, kako prema drugim ljudima i nacijama tako i prema porodici.

Igraju: Dubravka Drakić, Pavle Ilić, Branko Ilić, Miloš Pejović, Goran Slavić, Branka Femić, Katarina Krek, Jelena Simić, Jelena Đukić, Pavle Popović, Maša Labudović, Marija Đurić, Omar Bajramspahić i Sanja Popović. Glavnu ulogu, dječaka Miljana, tumači Miloš Kašćelan, a pored njega u predstavi je angažovano još polaznika škole glume: Ivan Kašćelan, Aleksa Baćević i Filip Petrović, kao i plesne grupe iz Tivta i Kotora.Uz reditelja Milana Karadžića i Aleksandru Glovacki, u autorskoj ekipi su i: kostimografkinja Dragica Laušević, kompozitorka Irena Popović-Dragović, koreograf Nebojša Gromilić, scenograf Boris Maksimović i dramaturškinja Dubravka Drakić.„Mali pirat“ drugi je projekat iz ciklusa „Crnogorski klasici za djecu“ koji je pokrenulo Gradsko pozorište.

Pored premijernih naslova sa Dramske scene za djecu, decembar u Gradskom pozorištu obilježiće i učešće naše hit predstave „Slasti slave“ u režiji Stefana Sablića, na 23. izdanju Međunarodnog festivala malih scena i monodrama u Sarajevu. Komad sa naše Večernje scene pred bosansko-hercegovačkom publikom biće igran 7. decembra u 20:30 sati u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Ulaznice za predstave sa decembarskog repertoara već su u prodaji, a mogu se rezervisati na biletarnici KIC-a „Budo Tomović“ ili pozivom na broj telefona: 020/ 664-237.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner