„Дрвеће око нас“ ускоро за основце

Едукативни софтвер ,,Дрвеће око нас”, путем којег на једноставан и занимљив начин дјеца могу учити о различитим врстама биљака, биће ускоро бесплатно доступан свим ученицима у Црној Гори. Софвер је настао у оквиру реализације пројекта ,,ПлантДет“, који су реализовали Основна школа Радојица Перовић, Завод за школство и наставна средства Црне Горе, уз подршку Теленор фондације.

Главна идеја пројекта је подстицање истраживачког духа код основаца, који ће примјеном софтвера моћи да боље истражују и упознају своје природно окружење уз примјену инфомационих технологија. Софтвер садржи информације о најразличитијим врстама биљака, које су ученицима доступне путем једноставног кључа – довољно је да одаберу фотографију биљке о којој желе да сазнају више детаља, учећи притом како да их распознају. Софтвер ће моћи да се примјењује и у настави биологије, а ускоро ће бити доступан на сајту Завода за школство.

Ученици основних школа у Црној Гори били су у прилици јуче да испробају софтвер, на посебном такмичењу организованом у оквиру Дана науке на Биотехничком факултету. Ученици пет основних школа такмичили су се у препознавању биљака уз помоћ софтвера, а најбољи резултат остварили су ученици Основне школе ,,Радомир Митровић” из Берана. Организацију такмичења помогао је и Природно – математички факултет Универзитета Црне Горе.

Пројекат ,,ПлантДет” Теленор фондација подржала је Теленор фондација у оквиру шестог конкурса ,,Укључи се дигитално“. Подршком друштвено одговорних пројеката промовишу се позитивне стране дигитализације, кроз употребу мобилних апликација, друштвених мрежа и савремених технолошких рјешења. Посебну пажњу Фондација посвећује образовању, инклузији друштвено угрожених група, култури, умјетности и заштити животне средине.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner