Evropski filmski festival u kotorskom kinu „Boka“

Evropski filmski festival u kotorskom kinu „Boka“

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar organizuju Evropski filmski festival u Kotoru, uz podršku lokalne turističke organizacije. Od 17. do 21. septembra u kinu „Boka“ biće prikazano deset filmova, među kojima i dva crnogorska. Svake večeri u 20h i 22h biće prikazana po dva filma, a ulaz na sve projekcije je besplatan. 

„U selekciji za ovogodišnje izdanje festivala našli su se filmovi savremene evropske kinematografije nagrađivani na brojnim filmskim smotrama, većinom snimani u koprodukciji evropskih zemalja, uz značajnu finansijsku podršku Evropske unije“, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori povodom početka festivala u Kotoru. 

Prvi na repertoaru, u utorak 17. septembra u 20h je film „Belgijski kralj“, višestruko nagrađivana belgijsko-holandska komedija/drama, u kojoj belgijski monarh, izgubljen na Balkanu traži put kući, a pronalazi sebe. Posjetioci festivala imaće priliku da pogledaju i francusku dramu „Krvavo mlijeko“, portugalsko-francusko-brazilsku koprodukciju „Dijamantino“, češko ostvarenje „Zimske mušice“, mađarski film „Out“, kao i tri dokumentarna filma „Tišina drugih“, „Stranac u raju“ i „Daleki lavež pasa“. 

U četvrtak, 19. septembra, u okviru festivala biće organizovana veče crnogorskog filma. 

„Posebno nam je zadovoljstvo što se na repertoaru nalaze i dva crnogorska ostvarenja, ’Igla ispod praga’ mladog reditelja Ivana Marinovića i film ’Muškarci’ iz 1963. godine, koji je režirao Milorad Milo Đukanović,“ saopšteno je iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Festival se inače održava u osam crnogorskih gradova. Prošle sedmice svečano je otvoren u Podgorici, a nakon Kotora seli se Petrovac, Ulcinj, Bijelo Polje, Nikšić, Petnjicu i Mojkovac. Riječ je o jubilarnom, petom izdanju Evropskog filmskog festivala, koji je u julu mjesecu na Žabljaku prvi put imao i ljetnje izdanje. 

Detaljan program festivala pročitajte na sajtu EU info centra. 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner