Izložba Filipa Vučkovića u Biljardi na Cetinju

Izložba jednog od prvih školovanih crnogorskih slikara s početka 20. vijeka, Filipa Vučkovića (1888-1961), biće otvorena u petak, 29. januara, na šezdesetogodišnjicu smrti umjetnika, u Njegoševom muzeju – Biljardi na Cetinju, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore. Izložba obuhvata 48 radova manjeg formata, nastalih u intervalu od 1915. do 1940. godine, rađenih u tušu, akvarelu i ulju, koji su u vlasništvu Vučkovićeve porodice.

Izložba Filipa Vučkovića u Biljardi na Cetinju

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti i autorka izložbe, dr Anastazija Miranović, zapisala je da je izložba nastala u želji da podsjetimo na nezaobilazne crnogorske „međaše“ likovne misli, koji su temeljili put kasnijim velikanima crnogorske likovne umjetnosti, bez kojih ona svakako ne bi bila to što jeste. Poput Janka Brajovića, znamenitog crnogorskog vajara, koji je stvarao i živio u „dalekom svijetu“, svijetu koji ga je više znao i cijenio od domaćeg, zavičajnog i Filip Vučković je nepravedno zaboravljen, površno i rijetko pominjan u sporadičnim stručnim opservacijama koje su se bavile generalnim ili tematskim presjecima ovdašnje likovne scene prve polovine dvadesetog vijeka.

Filip Vučković pripada malom broju crnogorskih, školovanih umjetnika s kraja devetnaestog i početka dvadesetog vijeka. Završio je prestižnu, minhensku umjetničku Akademiju (Kraljevska Bavarska akademija likovnih umjetnosti – Koniglich Bayerische Akademie der bildenden Kunste). Takođe, dvije godine je proveo u Parizu u Školi lijepih umjetnosti (L’ Scole Nationale des Beaux-Arts). U pojedinim navodima pominje se Vučkovićeva edukacija i u Veneciji, na tamošnjoj umjetničkoj Akademiji, koju je, po istim, završio 1924. U Parizu, 1919. na izložbi jugoslovenskih umjetnika bio je jedini učesnik/predstavnik iz Crne Gore, u plejadi, tada, najistaknutijih jugoslovenskih umjetnika – Ivana Meštrovića, Vlaha Bukovca, Save Šumanovića, Rista i Bete Vukanović itd.

Dr Anastazija Miranović u predgovoru kataloga izložbe ističe da je Vučković „tematski vezan za uobičajeni akademski prosede – portret, akt, pejzaž, gradske vedute i sl, stilski ostaje dosljedan sebi, što je zapaženo na samom početku njegovog umjetničkog školovanja. Kontinuirana i permanentna edukacija u obrazovnim institucijama, a ništa manje u evropskim muzejima i galerijama, kanališe  prikupljena i osvojena znanja u snažnu podršku Vučkovićevom zapaženom talentu i senzibilitetu, u stameni osolonac njegovom samopouzdanju za vlastita likovna promišljanja i iskaze.“

Otvaranje izložbe će se održati on line preko zvaničnih Facebook i Instagram stranica, u 14 časiova, a snimak će biti dostupan i na YouTube kanalu Narodnog muzeja Crne Gore. Izložbu će otvoriti direktorica Narodnog muzeja, dr Anastazija Miranović, uz poštovanje aktuelnih zdravstvenih mjera u suzbijanju pandemije korona virusa.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner