Izložba slika i crteža umjetnice Jelene Đokić u Petrovcu

četvrtak 31. oktobra u 19 časova u Galeriji “Marko K. Gregović” u sklopu Spomen doma “Crvena komuna” u Petrovcu, biće otvorena izložba slika i crteža umjetnice Jelene Đokić. Kustos izložbe je Dragan Mijač Brile.

Izložba slika i crteža umjetnice Jelene Đokić u Petrovcu

Prenosimo dio teksta iz kataloga koji potpisuje Aleksandar Jovanović Birilj, istoričar umetnosti: “Radovi Jelene Đokić se odlikuju jedinstvom likovnog izraza i ritmičnim tokovima formi, bolje reći linija. Te linije koje se sijeku, stvaraju asocijativne figure: ptica, riba, zmajeva, bezbroj očiju i drugih raznih životinja. Umjetnica je opsjednuta Velikom prirodom i vetrovima koji nose velike oblake, koji stvaraju neka velika bića koja se smeju. Pojavljuje se vulkanska lava koja tiho teče, koja se razliva i izliva iz slike. Bjeline u slici povezuju kamene forme koje su optočene tamnim linijama koje se lome, podvlače, proširuju ili sužavaju između bisernih pločica, koje kad se sažmu u celinu forme, liče na dragocjene dijamante i kristale, čvrsto nabijene u trouglaste, kvadratne ili ovalne geometrijske oblike. I sama umjetnica ističe svoj istraživački odnos prema prirodi, kamenu, drvetu i njihovoj mitološkoj i simboličkoj moći, i da su oni njena „inspiracija“, još od paganskih vremena duboko ukorenjena u narodu. Zato ove slike nose jedan optimizam i vedrinu, kojima oraspoložavaju posmatrača. Linije koje teku kao meandrične rečice i ulivaju se jedna u drugu, ne zaustavljaju se i ne grade kružni tok da bi napravile centar u slici, već u rasplinutu, dijamantsku svetlost.” 

Jelena Đokić je rođena u Beogradu 1978. godine. Diplomirala je 2003.godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu – smjer slikarstvo, u klasi  profesora Zorana Vukovića. Od 2005. godine, član je ULUS-a, a od 2006. godine u statusu samostalnog umjetnika. Izlagala je na osam samostalnih izložbi i više od 30 kolektivnih u zemlji i inostranstvu.

Učesnik je više likovnih kolonija. Važnije samostalne izložbe su joj: Slike (Beograd 2014), Drvo – Kamen (Beograd 2013), Slike (Beograd 2009), Slike (Beograd 2005). Među značajnijim grupnim izdvajaju se: IV Međunarodno bijenale akta – Galerija Crvena Komuna (Petrovac na Moru 2018), Festival devet – Stara ciglana (Beograd 2018), Izložba slika 22. saziva međunarodne likovne kolonije Buljarica art – Galerija Crvena Komuna (Petrovac na Moru2018), Postcards From the Edge Gallery 524 (NYC, SAD 2018), 10. Međunarodna likovna kolonija – Kopaonik 2017. i još mnoge druge.

Izložba je otvorena za posjetioce do 17. novembra.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner