KOTORSKI KARNEVAL 2021

Navikli smo da se Zimske kotorske karnevalske fešte održavaju svake godine u februaru.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom,   JU Kulturni centar “Nikola Đurković” ove godine će  organizovati  karnevalske fešte kroz dokumentarni zapis koji će se emitovati u nedelju 14. marta 2021.g. od 15h na TVCG, kao i putem you tube kanala,  FB i Instagram profila  Kulturnog centra.

KOTORSKI KARNEVAL 2021

Na dan Karnevala izaći će humorističko – satirični list Karampana.  Kutija za tekstove nalazi se na Kamenom kiosku.

Iako kotorani žive za Karneval koji  predstavlja “bijeg od stvarnosti” i omogućava da bar za trenutak budemo neko drugi, novonastala situacija  dovela je do promjena koje su ranije bile teško zamislive.

Tješi nas samo činjenica da nismo jedini.

Ali jedini imamo dugu istoriju karnevala, preko 500 godina.

Ostaje nam da se sa nostalgijom prisjećamo dana kada su na javnim mjestima maske najčešće nosili samo zaljubljenici u maškare  i kada smo riječ maska povezivali uz radost, igru i zabavu. 

Prošla godina bila je sve samo ne savršena, a donijela je nova pravila. Zajedno smo učili iz dana u dan, radili od kuće, a internet je dobio vodeću ulogu u svakodnevnom životu. 

Zato će se i Karneval  preseliti u virtuelni svijet.

Ljubav prema maškarama njeguje se od malih nogu, a uz maškaranje i veselo druženje, posebnu radost svim generacijama vjekovima  pruža Tradicionalni zimski kotorski karneval.

Manifestacija predstavlja bogatstvo duha i umijeća kako karnevalista ovog kraja, tako i gostiju iz zemlje i inostranstva. 

U njoj učestvuju sve starosne i društvene   kategorije stanovništva, grupisane prema svojim interesovanjima, kulturnim i stvaralačkim potrebama i mogućnostima.

Kroz filmski zapis prisjetićemo se  bogatstva izrade i kolorita originalnih kostima, dječije radosti na maskenbalima, degusatacije lokalnih specijalieta, humora, zabave do zore…

Ipak, ni ove godine  Krnjo se neće spasiti lomače.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner