Март за театар: Премијера и театарски празници у Градском

Март за театар: Премијера и театарски празници у Градском

Градско позориште у марту ће се, поред редовних репертоарских активности, традиционално прикључити и обиљежавању важних интернационалних театарских датума. Прославићемо Свјетски дан позоришта за ђецу и младе (20. март), Свјетски дан луткарства (21. март) и Свјетски дан позоришта (27. март).У част ових за театарску умјетност значајних празника од 20. до 27. марта организоваћемо низ извођења, под слоганом „Март за театар!“. Такође, март у нашој кући протећи ће и у знаку праизведбе комада „Козоцид“ Виде Огњеновић, која потписује и режију ове представе намијењене Вечерњој сцени.

Мартовски репертоар отвориће у четвртак 7. марта у сали Додест, у 10 сати, наслов са Драмске сцене за ђецу „Ах, шта све мора јадно дијете” (4+) у драматизацији и режији Мирославе Миме Јанковић. Ово извођење већ је распродато. На нашем репертоару 10. марта наћи ће се луткарски пројекат „Чаробни камен“ (3+) у драматизацији и режији Давора Драгојевића. Представа ће бити играна тачно у подне у сали Додест.

„Козоцид“, ауторски пројекат угледне редитељке и списатељице Виде Огњеновић премијерно ће бити изведен 15. марта, у 20 сати, у Великој сали КИЦ-а „Будо Томовић“. Основна идеја текста је да покаже да свака идеологија која се одвоји од човјека и постане сама себи и средство и циљ, пропада управо на хуманој разини чију креативност настоји да укроти. Ауторка је за полазише драме узела догађај из прошлости некадашње Југославије, када је приоритет петогодишњег плана обнове и изградње након Другог свјетског рата била индустријализација земље. Стручњаци су тада процијенили да би у планинским крајевима земље (Црна Гора, Хрватска, Босна) требало развијати дрвну индустрију. Да би се за то створили услови, морале су се истријебити козе јер су, према њиховим прорачунима, наносиле велику штету обнављању шума.У сиромашним сеоским домаћинствима гдје су козе биле важан извор прихода, то је одјекнуло као казнени поход и настала је велика пометња…

Играју: Миливоје Мишо Обрадовић, Игор Ђорђевић, Горан Славић, Павле Илић, Дејан Ђоновић, Младен Нелевић, Милош Пејовић, Жељко Цаја Радуновић, Данило Челебић, Симо Требјешанин, Омар Бајрамспахић, Стеван Радусиновић, Бранка Фемић, Маја Шаренац, Ивана Мрваљевић, Дубравка Дракић, Јелена Симић, Катарина Крек, Драган Рачић и Павле Поповић.Поред Виде Огњеновић, у ауторском тиму су и драматуршкиња Драгана Трипиковић, сценограф Герослав Зарић, костимографкиња Љиљана Драговић, композитор Зоран Ерић, асистент редитеља Зоран Ракочевић, сарадница сценографа Владислава Мунић Цуннингтон и асистенткиња костимографкиње Исидора Цековић. Прва реприза представе „Козоцид“ заказана је за 16. март, такође, у Великој сали КИЦ-а од 20 часова.

Након тога, пред публиком у Додесту 18. марта, у 20 сати, ансамбл Градског позоришта извешће хит комад са Вечерње сцене „Лажљивци” у режији Марка Манојловића.

Градско позориште као једина театарска кућа у Црној Гори која његује жанровски разноврсну продукцију на три сцене- Драмској сцени за ђецу, Луткарској и Вечерњој, једну седмицу у марту традиционално посвећује значајним датумима за позоришно стваралаштво који се сваке године прослављају широм свијета. То су, као што смо већ поменули, Свјетски дан позоришта за ђецу и младе, Свјетски дан луткарства и Свјетски дан позоришта. Тим поводом од 20. до 27. марта, у оквиру акције „Март за театар!“ наша цијењена публика биће у прилици да види девет представа са нашег репертоара, и то са попустом на улазнице који ће износити 50 одсто. Ове године посебно смо акцентовали луткарство, које се као важан сегмент позоришне умјетности у Црној Гори још недовољно истражује, у тежњи и да додатно укажемо на значај луткарске сцене која, између осталог, има и непроцјењиву улогу у упознавању најмлађих са свијетом театра.

Седмицу у славу театра отвориће 20. марта, на Свјетски дан позоришта за ђецу и младе, „Мали пират“ у режији Милана Караџића. Представа ће бити играна у 12 сати у Великој сали КИЦ-а „Будо Томовић“. Наредног дана, Свјетски дан луткарства – 21. март прославићемо са чак три представе које ће ансамбл Градског играти пред подгоричким малишанима. У сали Додест, у 10 сати, биће изведен комад „Продавница играчака” (6+) у режији Јарослава Антоњука, потом у Великој сали КИЦ-а од 12 часова„Игра с луткама” (3+) Љубомира Ралчева и у 14 сати у Додесту „Чаробни камен” (3+) Давора Драгојевића.

Представа са Драмске сцена за ђецу „Ах, шта све мора јадно дијете” (4+) Мирославе Миме Јанковић биће на нашем репертоару 22. марта, у 10 сати, у сали Додест. Сљедећег дана, у термину у подне у Великој сали КИЦ-а „Будо Томовић“ играћемо „Љепотицу и звијер” (4+) за коју по тексту Игора Бојовића режију потписује Театар младих. Неђеља, 24. март, у сали Додест од 12 сати, резервисана је за „Ружно паче” (6+) у режији Јарослава Антоњука. Дан касније, такође у Додесту, у 20х, извешћемо хит наслов са Вечерње сцене,„Сласти славе”, у режији Стефана Саблића. Акцију „Март за театар!“ завршићемо 27. марта обиљежавањем Свјетског дана позоришта, а тим поводом у 20 сати на сцени Додеста наш ансамбл извешће представу „Пепељугино масло” коју је по тексту Тене Штивичић режирала Алиса Стојановић.

Мјесец март закључићемо гостовањем наслова са Драмске сцене за ђецу „Иво Визин-капетан од снова” (12+) у режији Зорана Ракочевића пред которским малишанима. Представа ће бити играна 29. марта у 19 сати у сали Културног центра „Никола Ђурковић”.

Улазнице за представе са мартовског репертоара већ су у продаји, а могу се резервисати на билетарници КИЦ-а „Будо Томовић“ или позивом на број телефона: 020/ 664-237.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner