Милеров „Поглед с моста“ вечерас у Додесту

Ансамбл Градског позоришта извешће у четвртак 31. јануара, у 20 сати, у сали Додест
КИЦ-а „Будо Томовић“ представу „Поглед с моста“, коју је по драми америчког књижевног виртуоза Артура Милера за нашу Вечерњу сцену режирао Милан Караџић.

Милерово дјело третира увијек актуелне теме радничке класе и борбе за преживљавање, проговара о идеалима, љубави, али највише о међуљудским односима… У фокусу драме је Еди Карбоне, лучки радник на бруклинским доковима, који живи у сицилијанској емигрантској заједници у Њујорку. Ту је и његова супруга Битрис и њена седамнаестогодишња сестрична Кетрин, коју су подигли као кћерку. Едијева љубав према Кетрин креће се између очинске и страствене, уз свеприсутнији страх од њеног одласка који постаје неумитан доласком у кућу двојице илегалних емиграната, Битрисиних рођака…

Драма је написана 1955.године, у вријеме америчке политичке репресије. Бави се и болном причом економских миграција из времена велике економске кризе у Америци 1929, назване „велика депресија”. Као социјалистички интелектуалац који је писао у вријеме политичког сивила и пораза, Милер је могао да врједнује трагедију америчке радничке класе која је на много начина међусобно подијељена. Озбиљност његове социјалне визије препознаје дубоки смисао трагедије појединаца, што и чини грађу његових драма.

Играју: Младен Нелевић, Дејан Ђоновић, Ивана Мрваљевић, Емир Ћатовић, Жељко Радуновић, Марија Ђурић и Вуле Марковић.

Поред редитеља Милана Караџића, ауторски тим још чине: драматург Небојша Брадић, који је реализовао и идејно рјешење сценографије, костимографкиња Драгица Лаушевић, кореографкиња Славка Нелевић која је са Караџићем урадила и избор музике, лекторка Дубравка Дракић и корепетиторка Вјера Николић. Текст је превео Ђорђе Кривокапић.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner