Oktobar u Gradskom: U novu sezonu sa novim izazovima

Градско позориште у нову сезону креће након одличне септембарске увертире у склопу које је наша представа „Продавница играчака“ Јарослава Антоњука, освојила три награде на два важна фестивала – XXV Интернационалном фестивалу позоришта за децу у Суботици и VII Међународном луткарском фестивалу у Подгорици.

Признања су увијек додатна сатисфакција, онај добар вјетар у леђа и прави подстрек да се и у наступајућој сезони трудимо још више и наставимо са оним у чему смо најбољи – да подижемо љествицу квалитета наших продукција.

Уз већ провјерене наслове са све три сцене – Луткарске, Драмске за дјецу и Вечерње, октобар у Градском позоришту обиљежиће и неколико фестивалских похода, затим подгоричка премијера представе „О мишевима и људима“ у режији Дина Мустафића, а почећемо и рад на новом пројекту „Срећан пут и мирно море (Ивова одисеја)“, који ће по тексту Јелене Милошевић режирати Зоран Ракочевић.

Нову сезону отварамо у сриједу 3. октобра, у 12 сати, у Великој сали КИЦ-а „Будо Томовић” представом „Чаробњак из Оза” (5+) у режији Јагоша Марковића. Ово извођење већ је распродато. Сљедећег дана, у 11 сати, на истом мјесту, у оквиру обиљежавања Дјечје недјеље 2018. наш ансамбл извешће луткарски комад „Продавница играчака” (6+) Јарослава Антоњука, а већ 7. октобра ова представа учествоваће на XВИИ Међународном фестивалу позоришта за дјецу у Бањалуци.

Почетак сезоне на Вечерњој сцени обиљежићемо 12. октобра, у 20 сати, у сали Додест извођењем хит представе „Сласти славе” у режији Стефана Саблића. Након тога, 14. октобра у истом термину, у Великој сали КИЦ-а „Будо Томовић“ услиједиће подгоричка премијера представе „О мишевима и људима” Дина Мустафића, коју смо љетос урадили у копродукцији са фестивалом Барски љетопис. Представа ће бити репризирана 15. октобра на истом мјесту, у исто вријеме.

Подсјетимо, „О мишевима и људима“ говори о посљедицама економске кризе у Америци тридесетих година прошлог вијека и у том смислу одлично кореспондира са данашњим временом. Осим теме социјалне правде, ово је и прича о пријатељству, сновима, илузијама као неопходности опстанка у суровом окружењу које маргинализује другачије, старе, болесне и особе са сметњама у развоју; о бијегу у утопију као једином мјесту на којем можемо бити срећни. Играју: Мишо Обрадовић, Милош Пејовић, Бранко Илић, Павле Илић, Вуле Марковић, Марија Ђурић, Дејан Ђоновић и Божидар Зубер. Драматизацију и драматургију потписује Стела Мишковић, сценографију је урадила Смиљка Шепаровић-Радоњић, костиме Лина Лековић, док је ауторка музике Тамара Обровац.

Сриједа, 17. октобар, резервисана је за још један пројекат са наше Вечерње сцене – „Пепељугино масло” који је по тексту Тена Штивичић режирала Алиса Стојановић. Представа ће бити играна у 20 сати у сали Додест. Сљедећег дана (18. октобар), ансамбл Градског позоришта, такође од 20 сати, у Великој сали КИЦ-а „Будо Томовић” играће ауторски пројекат Бориса Лијешевића „Чувари твог поштења“.

Вишеструко награђивана представа са наше луткарске сцене „Бајка о рибару и рибици” (6+), Евгенија Ибрагимова 24. октобра одмјериће снаге на ИИИ Интернационалном фестивалу луткарских позоришта „ДнипроПуппетФест-2018” у Дњепру (Украјина).

Посљедњи викенд у октобру, традиционално, резервисан је за нашу најмлађу публику. У суботу 27. октобра, тачно у подне, у сали Додест биће изведена представа „Код Нојеве барке у осам “ (5+) у режији Роберта Wалтла, док ће сљедећег дана на истом мјесту бити игран луткарски комад „Ружно паче” (6+) Јарослава Антоњука.

Богат октобарски репертоар завршићемо гостовањем представе „О мишевима и људима“ пред херцегновском публиком. Представа ће бити играна 31. октобра у 20 сати у дворани „Парк”.

Улазнице за представе са октобарског репертоара су у продаји, а могу се резервисати на билетарници КИЦ-а „Будо Томовић“ или позивом на број телефона: 020/ 664-237.

О репертоару и новостима из Градског позоришта можете се информисати на нашем сајту http://pgpozoriste.me/, а на фацебоок страници https://www.facebook.com/GradskoPozoristePodgorica можете нам оставити вашу маил адресу како бисте били благовремено обавијештени о свим дешавањима у нашем позоришту.

Будите уз Градско!

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner