Пепељугино масло за Свјетски дан позоришта

Свјетски дан театра – 27. март, Градско позориште обиљежиће у сриједу, у 20 сати, у сали Додест играњем представе „Пепељугино масло“ у режији Алисе Стојановић и читањем традиционалне поруке коју је ове године написао Карлос Селдран, вишеструко награђивани кубански позоришни редитељ, драматург, драмски педагог и универзитетски професор. Његову поруку пред почетак представе прочитаће глумац Дејан Ђоновић.

Пепељугино масло за Свјетски дан позоришта

Свјетски дан позоришта прослављају театарске куће широм планете од 1962. године. Интернационални театарски институт (ИТИ) обиљежавање овог важног празника организује на датум када је отворен Театар нација у Паризу. Сваке године на овај дан позоришта у свијету, национални центри Међународног позоришног института и цјелокупна интернационална театарска заједница организују разне активности, од којих је најважнија традиционална међународна порука коју, на позив Института, пише позоришна личност од свјетског угледа. Порука се преводи на више десетина језика, чита пред хиљадама гледалаца у позориштима, штампа и емитује у новинама, часописима, радио и ТВ станицама на свим континентима.Свјетски дан позоришта прилика је за театарске дјелатнике да подсјете јавност на снагу сценских умјетности и стваралаштва које произилази из колективног креативног чина. Прву поруку за Свјетски дан позоришта написао је Жан Кокто 1962. године.

Представа „Пепељугино масло” настала је према колумнама хрватске драмске списатељице Тене Штивичић. Избор колумни из књига „Враг не спава“ и „Пепељугино масло“драматизовала је Милица Пилетић. Представа доноси актуелнупричу о женама из различитих социјалних група, средина и интересовања, које се сударају на парадоксима питања положаја жене у савременом свијету. „Пепељугино масло“ иницирано је врло слојевитим погледом на свијет Тене Штивичић која већ дуги низ година живи у Лондону и у колумнама бритко и духовито посматра (женску) свакодневицу. Разоткривајући механизме којима играмо додијељене нам улоге грађана, потрошача, мушкараца и жена, Штивичић доноси ријетко бритку дијагнозу парадокса конзумеризма времена у којем живимо и перфидног притиска друштвених императива на жену у свим њеним личним и друштвеним улогама. „Пепељугино масло“ ангажована је,реалистична и духовита театарска реконструкција женске позиције у 21. вијеку.

Играју: Дубравка Дракић, Ивана Мрваљевић, Маја Шаренац, Ивона Човић-Јаћимовић и Дејан Ђоновић.

Поред Алисе Стојановић и Милице Пилетић, у ауторској екипи представе су Дарко Недељковић (сценографија), Тијана Тодоровић (костимографија) и Иван Бркљачић (музика).

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner